Snowden požaduje zákonnou ochranu whistleblowerů v USA

22. 5. 2016

čas čtení 1 minuta

Ukázalo se, že Obama i Clintonová lhali

Edward Snowden požaduje radikální reformu ochrany whistleblowerů v USA. Nový zdroj z Pentagonu totiž zveřejnil ohromující svědectví, že systém je pro americké whistleblowery pastí, navzdory tomu, co tvrdili Obama i Clintonová, že totiž prý v USA existují zákonné záruky ochrany whistleblowerů.

John Crane, bývalý vysoký vyšetřovatel v Pentagonu, dlouholetý tamější náměstek generálního inspektora, obvinil svůj někdejší úřad, že se pomstil whistleblowerovi Thomasi Drakeovi v epizodě, která vysvětluje, proč Snowden zveřejnil své údaje svým způsobem.

Nejenže činitelé z Pentagonu předali Drakeovo jméno trestním vyšetřovatelům, ale zničili dokumenty relevantní pro jeho obranu.

Snowden konstatoval, že se snažil před svými odhaleními hovořit o svém znepokojení ze špehovací praxe NSA s kolegy, nadřízenými i právníky, a všichni mu řekli, že si hraje s ohněm. Snowden dodal: "Smutnou realitou dnešní politiky je to, že obrátit se na generálního inspektora s důkazy o skutečně vážných přečinech je často chybou. Obrátit se na tisk bývá velmi riskantní, ale alespoň máte šanci."

Trestní vyšetřování Thomase Drakea finančně zruinovalo, ale v roce 2011 bylo veškeré vyšetřování proti němu zastaveno. Craneovo svědectví nyní vyvolalo nové vyšetřování na americkém ministerstvu spravedlnosti, které nyní zkoumá, jak se Pentagon mstí whistleblowerům. Crane doufá, že by v důsledku tohoto vyšetřování se Pentagon měl stát bezpečným místem, kde by mělo být možné odhalovat přečiny a protizákonné jednání.

Crane vylíčil svůj explozivní příběh v nové knize Bravehearts: Whistle Blowing in the Age of Snowden (Statečná srdce: Whistlebloweři ve Snowdenově věku). Výňatky z knihy přináší Guardian, Der Spieel a Newsweek Japan.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8236

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016