USA se znova musely kvůli Sýrii obrátit na Rusko

2. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Obamova administrativa usilující o záchranu takřka mrtvého příměří v Sýrii se opět musela obrátit na Rusko o pomoc, s malou nadějí na úspěch.


V sázce jsou tisíce životů s osud mírového procesu, který USA považují za zásadní pro boj s IS. Ministr zahraničí John Kerry znova apeloval na ruský protějšek kvůli pomoci s omezováním násilí, zejména kolem Aleppa.

Kerry v pátek dlouho hovořil s Lavrovem a doufá, že se s ním brzy setká, tvrdí američtí představitelé. Kerry v neděli přicestoval do Ženevy a zamířil na jednání s jordánským ministrem zahraničí Násirem Džadihem.

Na dnešek má naplánována jednání s vyslancem OSN Staffanem de Misturou a soudským ministrem zahraničí Abdalem ad-Džubajrem, poté plánuje návrat do Washingtonu. Ale ruský ministr zahraničí Lavrov v Ženevě není očekáván.

Páteční oznámení "nového příměří", které nezahrnuje Aleppo, dokumentuje potíže, jimž diplomacie v Sýrii čelí.

Problémem americké administrativy je, že Rusové, Asadův režim a opozice podporovaná USA i jejich partnery v minulosti nedokázaly dodržet příměří. Zejména jsou Američané rozčarováni z faktu, že Rusko opakovaně nedodržuje závazky, o nichž si USA myslí, že je Moskva převzala. Kreml pokračuje v podpoře Asada nehledě na okolnosti a dokonce ji posiluje.

Američtí představitelé připouštějí, že existuje jen málo známek možné změny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7400

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2016