Co kdyby titulky českých médií hlásaly, že islám je náboženstvím míru?

1. 5. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

S příchodem takzvané migrační krize, kdy se česká kotlina stále ne a ne zaplavovat invazními muslimskými hordami, jak už nějaký čas hřímá nemálo českých politiků a „analytiků“, se proměnil diskurz i údajně seriózních médií včetně Práva, Lidových novin a Literárních novin. Otvírák sobotního tištěného vydání Lidových novin, které vlastní mediální oligarcha a zároveň ministr financí Andrej Babiš, ostentativně hlásá: „Islám odporuje naší ústavě“ ZDE. Nic na tom, že čtenář může nabýt dojmu, že jde o nediskutovatelný fakt, ačkoliv jde o názor šéfky extrémistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryové, která Lidovým novinám poskytla „exkluzivní rozhovor“. Pravda, malým písmem je sice upřesněno, že jde o interview s předsedkyní „sílící německé strany AfD“, nicméně, jak dobře víme, úderné headliny táhnou. Tato dáma mimo jiné proslula drsným výrokem, že by německé policii mělo být dovoleno střílet po uprchlících, kteří na německou půdu vstoupí nelegálně (sic!) ZDE.

Netuším, zda editor LN zrovna podřimoval, když titulek avizovaného rozhovoru s Frauke Petryovou „nepustil“ ve stejném fontu: „Frauke Petryová z Alternativy pro Německo: Islám odporuje naší ústavě“, nebo šlo o čirý kalkul, jak prodat co nejvíce výtisků. Pozoruhodné je také to, že LN tím, že rozhovor s šéfkou platformy hrající na silně populistickou strunu umístily na otvírák, de facto legitimizují otřesné postoje této političky.

Když se začteme do západního tisku, stěží titulky obdobného znění objevíme. Můžeme jen spekulovat o tom, do jaké míry se protiuprchlická stanoviska majitele LN Andreje Babiše promítají do editoriální politiky listu. Sobotní otvírák LN tedy negativním způsobem ovlivňuje vnímání islámu (a mezi řádky uprchlíků) u obyčejných Čechů, beztak v jednom kuse hnětených xenofobní masírkou, a redakce listu legitimizuje stanoviska političky, jež by neváhala střílet do uprchlíků.

Oproti tomu můžeme v britském listu Independent nalézt text pojednávající o tom, že islám je náboženstvím míru s tím, že pro důkazy ohledně tohoto tvrzení nemusíme chodit daleko, protože si stačí prolistovat Korán ZDE.

Zjistíme, že teroristické kulty, jako jsou Daeš, vůbec nevycházejí ze základních premis islámu. Podle Koránu mohou muslimové válčit pouze v sebeobraně, sami iniciovat ozbrojený konflikt nemohou. Bůh muslimům nařizuje, že se mohou chopit zbraní v případě, že budou napadeni a vyháněni ze svých domovů (Všimněme si, že milióny muslimů takto jednaly třeba při napadení Iráku, invazi do Afghánistánu či na Izraelem okupovaných územích). Korán dále věřícím přikazuje, že když nepřítel v průběhu války navrhne příměří, musejí na ně přistoupit.

Dále v této knize stojí, že váleční zajatci nesmějí být popravováni ani týráni, ale že je třeba se k nim chovat s úctou apod.

Ačkoliv je jasné, že v Koránu lze stejně jako v Bibli narazit na k násilí vyzývající pasáže, vnímám skutečnost, že v nynější záští a netolerancí zjitřené době je publikace podobných textů mnohem přínosnější než poskytování prostoru těm, kteří otevřeně vyzývají k násilí.

0
Vytisknout
8049

Diskuse

Obsah vydání | 3. 5. 2016