Merkelová v zemských volbách neprohrála

14. 3. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jsou německé zemské volby skutečnou prohrou politiky kancléřky Merkelové, kterou zastává v uprchlické krizi? Nepochybný je vzrůst nové protiuprchlické strany AfD (Alternative für Deutschland), nicméně čísla – čerpám z níže uvedeného zdroje – se zdají jasná. Pokud se podíváme na výsledky voleb z hlediska postojů vůči uprchlické krizi, tak na stranu kancléřky lze rozhodně počítat CDU (její stranu), SPD a Zelené.

Potom v Bádensku-Württembersku je to 27% (CDU) + 12,7% (SPD) + 30,3% (Zelení), tedy 70% vs. 15,1% (AfD). V Porýní-Falci je to 31,8% (CDU) + 36,4% (SPD) + 5,2% (Zelení), tedy 73,4% vs. 12,4% (AfD). Obrovský rozdíl mezi výsledky Zelených v obou zemích ilustruje tu skutečnost, domnívám se, že ve volbách nešlo jen o celostátní témata, ale také o postavení regionálních politiků.

Před uvedením výsledků ze Saska-Anhaltska je možná dobré podotknout, že Bádensko-Württembersko je jednou z nejbohatších německých zemích, přičemž tam vládla koalice zelených a socialistů a udrží se i po těchto volbách. Pro zvídavé české pravičáky můžeme položit otázku, jak se mohlo stát, že zeleno-socialistická politika tuto nesmírně bohatou zemi nezruinovala a naopak znovu suverénně zvítězila. Zelení a socialisté vládli v koalici (zde naopak s převahou socialistů) také v Porýní-Falci. Porýní-Falc i Bádensko-Württembersko patří mezi nejzápadnější země SRN.

Sasko-Anhaltsko bývalo naopak součástí NDR. Z tohoto pohledu obrovský zisk AfD mi nepřijde až zas tak překvapivý (AfD má již zastoupení v zemských parlamentech bývalých východoněmeckých zemí Saska, Durynska a Braniborska). Nicméně i tak hlasy pro CDU (29,8%), SPD (10,6%) a Zelené (5,2%) dávají pohodlnou většinu 45,6% vs. 24,2% AfD. A to nezmiňuji Die Linke s 16,3%, která má v uprchlické politice blíže Zeleným než k AfD (když bychom ji započítali, máme 61,9% vs. 14,2%).

Je pravda, že výrazný vzestup AfD ukazuje na to, že německá společnost není zdaleka jednotná v přístupu k uprchlické krizi. Je však otázkou, jak se AfD bude dále vyvíjet. Zatím se zdá, že má nejblíže k rakouským Svobodným. Německo bylo dosud evropskou anomálií v tom, že nemělo žádnou takovou stranu ve vysoké politice. Nyní se tam postupně dostává (ale těžko bude v nějaké zemské vládě). Může jí to pomoci, ale i uškodit. Největší popularitu má AfD v bývalých východoněmeckých regionech, ležících kolem hranic České republiky, nejmenší v Bavorsku a na severozápadě Německa.

Za vítězství AfD nebo za prohru uprchlické politiky kancléřky Merkelové bych ale právě proběhlé německé zemské volby rozhodně nevydával. German state elections: Success for right-wing AfD, losses for Merkel's CDU ZDE Fakta o AfD: ZDE

0
Vytisknout
7234

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2016