Sexuálního osahávání se dopustilo na Silvestra v Kolíně jen menší množství mužů

6. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

V ČR incident vyvolal na sociálních sítích vlnu zuřivé rasistické nenávisti vůči cizincům 

Primátorka Kolína nad Rýnem Henriette Reker si vysloužila na sociálních sítích v Německu všeobecný posměch svým doporučením, že by se ženy měly vyhnout sexuálním útokům tím, že se k mužům "nebudou příliš blízko přibližovat".

Přibližně 100 žen podalo trestní oznámení na muže, kteří je o silvestrovské noci u kolínského nádraží a katedrály osahávali a sexuálních útoků zneužívali ke krádežím. Přítomen byl dav asi 1000 mužů "nestředoevropského vzezření", avšak, jak nyní vyšlo najevo, jen menšina těch mužů se zřejmě dopustila sexuálních útoků. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere ostře kritizoval kolínskou policii, že na Silvestra na daném místě efektivně nezasáhla.

Na českých sociálních sítích vyvolaly incidenty v Kolíně nad Rýnem zuřivou rasistickou a xenofobní nenávist proti cizincům. Obdobně v Německu incidentů silně začalo zneužívat i antiislámské ultrapravicové hnutí Pegida proti uprchlíkům, i když kolínská policie zdůraznila, že útočníci nebyli uprchlíci, kteří přišli do Německa v posledních měsících.

Německý televizní druhý program, ZDF, se omluvil za zdržení při odvysílání informací o sexuálních útocích v Kolíně nad Rýnem. Útoky dominují německým médiím a mezitím se ozvaly i další ženy, že byly na Silvestra osahávány i v jiných městech.

Příští měsíc se v Kolíně nad Rýnem bude konat karneval, kdy tisíce lidí zase vyjdou do ulic. Policie přiznala zásadní chyby ve své práci a uvedla, že změní způsob, jak bude dohlížet na nadcházející oslavy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9706

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016