Aféra s tajnými materiály se rozrůstá, ohrožuje kandidaturu Hillary Clintonové

12. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Roste tlak na to, aby Hillary Clintonová vysvětlila oficiální používání soukromého emailu v době, kdy byla ministryní zahraničí, což odporuje bezpečnostním předpisům. A od včerejška čelí novým komplikacím: Do vyšetřování jsou zataženi její bývalí poradci a dva emaily z jejího soukromého účtu obsahovaly informace klasifikované jako "přísně tajné".

Generální inspektor pro zpravodajskou komunitu uvědomil vysoce postavené kongresmany, že ze čtyř emailů ze soukromého účtu Clintonové, jež obsahovali tajné informace, byly dva z kategorie "přísně tajné". Kromě toho bylo oznámeno inspektorátem ministerstva zahraničí, že je na základě požadavku Kongresu vyšetřováno také využívání osobní komunikace ze strany bývalých poradců Clintonové.

Inspektorát neodpovídá na dotazy, kdo a za co přesně je vyšetřován ve spojení s Clintonovou.

Rozšíření vyšetřování ohrožuje postavení exministryně v procesu nominace kandidátů do prezidentských voleb. Informace o problémech v bezpečnostní oblasti pronikly na veřejnost v březnu a od té doby průzkumy v klíčových státech ukazují, že rostoucí počet voličů považuje Clintonovou za nedůvěryhodnou a nespolehlivou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6952

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015