V Británii hlasovala pro konzervativce méně než čtvrtina registrovaných voličů

31. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Andrew Rawnsley upozorňuje v týdeníku Observer na absurdity britského většinového volebního systému, v jehož důsledku v Británii získala v Dolní sněmovně parlamentní majoritu Konzervativní strana, přestože ji volila v nedávných volbách méně než čtvrtina registrovaných voličů. Rawnsley upozorňuje, že by bylo pro Davida Camerona vážnou politickou chybou prosazovat razantně politický program své strany vzhledem k tomu, že více než 75 procent Britů pro něj nehlasovalo.

Evropští politikové jsou prý šokováni, když vidí, že v Británii vznikla parlamentní většina na základě takto nespravedlivého systému. Ve Skotsku pro skotské nacionalisty nehlasovalo padesát procent obyvatelstva, přesto je těchto padesát procent v parlamentě zastoupeno pouhými třemi poslanci z 59.

Liberální demokraté obdrželi o milion voličských hlasů více než skotští nacionalisté. Zatímco skotští nacionalisté mají v Dolní sněmovně 56 poslanců, liberální demokraté mají osm.

Strana Zelených zčtyřnásobila svou volební podporu na milion hlasů, přesto však získala jako minule jen jedinou poslankyni.

Pro severoirské Demokratické unionisty hlasovalo méně než 190 000 voličů, přesto mají v parlamentě osm poslanců.

Pro stranu UKIP hlasovaly čtyři miliony voličů, skoro dvakrát tolik než pro skotské nacionalisty, přesto má strana UKIP v parlamentě jen jediného poslance.

Evropští politikové jsou překvapeni, že britští voliči neprotestují vůči tak zjevné volební nespravedlnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6303

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2015