Španělsko: Antiestablishmentová levice posílila v komunálních volbách v Barceloně a v Madridu

25. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

V Barceloně se stala primátorkou aktivistka proti chudobě a v Madridu bojovaly o kontrolu nad městem hraběnka s komunistkou

Španělští indignados získali moc v komunálních a regionálních volbách. Ada Colau (41), aktivistka bojující proti vystěhovávání lidí z bytů, byla zvolena primátorkou Barcelony.

Její strana získala 11 ze 41 křesel v městské radě. V Madridu je po dvaceti letech ohrožena moc pravicové Lidové strany. Její kandidátka Esperanz Aguirre, 63, hraběnka v důsledku sňatku, získala minimální většinu nad bývalou soudkyní a komunistkou Manuelou Carmenou (71).

Posílená volební podpora pro levicové koalice v Madridu a v Barceloně znamená, že agenda správy dvou největších španělských měst bude motivována prioritami antiestablishmentových stran s kořeny ve španělském hnutí indignados.

Koncem roku se mají konat ve Španělsku všeobecné volby a nynější komunální a regionální volby signalizovaly, že končí dominance dvou velkých španělských politických stran, které ovládaly španělskou politiku od Francovy smrti. Ve většině regionů se antiestablishmentové strany umístily jako třetí či čtvrté, což znamená, že často budou rozhodovacím jazýčkem při rovnováze moci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6259

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2015