V čem se mýlí prezidentův mluvčí Ovčáček

16. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva www.eduin.cz

Prezidentská kancelář hájí Zemanův výrok o prospěšnosti segregace účelově vybranými argumenty. Podobně skandální by byla i podpora trestu smrti.

Praha 16. ledna – Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček obhajuje Zemanův výrok o škodlivosti inkluze ve školství kromě jiného i výsledky sociologického šetření společnosti EDUin v rámci kampaně Česko mluví o vzdělávání z roku 2013. Vybral ale argumenty účelově, pominul ty, které nepodporují prezidentův postoj.

Navíc fakt, že velká část veřejnosti souhlasí s výrokem, že „každému dítěti je nejlépe mezi svými“, ještě nic nevypovídá o přijatelnosti takového výroku. I pokud by veřejnost většinově souhlasila například s trestem smrti, byla by podpora takového názoru v evropském kontextu skandální. S výroky prezidenta o prospěšnosti segregace je to podobné.

V čem se mýlí či v čem se spletl prezidentův mluvčí:

  • Mluvčí o loňské kampani Česko mluví o vzdělávání. Jde o omyl, kampaň proběhla na jaře 2013 a citované šetření společnosti Perfect Crowd je z července 2013.
  • Kampaň se týkala mnoha témat, problematika selekce a inkluze bylo jen jedním z nich.
  • Otázka, v níž se respondenti vyjadřovali k výroku „každému dítěti je nejlépe mezi svými“ nesměřovala k handicapovaným, ale k dětem s různou mírou talentu, a zabývala se tedy spíše otázkou praktických škol, škol středního proudu a víceletých gymnázií.
  • Šetření se ale ptalo i přímo na podporu možnosti, aby handicapovaní mohli chodit do běžných škol. S tím souhlasí 51% zástupců veřejnosti a 55% oslovených odborníků. To je v zásadním rozporu s tvrzením Jiřího Ovčáčka.
  • Zároveň je třeba upozornit na fakt, že i ti odborníci, kteří jsou rezervovaní k možnostem integrace dětí s handicapem do běžných škol, obecně vyjadřují podporu inkluzi. Jen se domnívají, že by měl tento proces probíhat pomaleji. Podpora striktní segregace ve školství a odmítnutí inkluze je mezi odbornou veřejností zcela okrajový názor.
  • Individuální integrace dětí s handicapem a směřování k inkluzi v českém vzdělávání probíhá relativně úspěšně už od devadesátých let a více než polovina dětí s handicapem chodí do běžných škol.

Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUin, řekl: „Prezident Zeman se ke vzdělávání vyjadřuje opakovaně a prakticky bez výjimky na základě mylných informací a zcela nekvalifikovaným způsobem. Bohužel velmi podobně hájí prezidentovy výroky jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Kromě věcných omylů vybírá argumenty účelově a pomíjí ta data, která jsou v jasném rozporu s jeho tvrzeními.

0
Vytisknout
11193

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2015