USA a Německo hrozí Rusku "dalšími následky" kvůli Ukrajině

9. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Angela Merkelová se v sobotu shodli, že Rusko bude muset čelit "dalším následkům", pokud by zasáhlo na Ukrajině bez svolení ukrajinské vlády, konstatoval Bílý dům. V prohlášení o telefonním rozhovoru, který vedl Obama s Merkelovou z amerického prezidentského letadla, když letěl na plánovanou dovolenou v Massachusetts, uvedl Bílý dům: "Oba vedoucí představitelé se shodli, že jakákoliv ruská intervence na Ukrajině, i z údajných 'humanitárních' důvodů, bez oficiálního výslovného souhlasu a schválení vlády Ukrajiny je nepřijatelná, porušuje mezinárodní zákon a vyvolá další následky."

Bílý dům dodal, že oba politikové znovu zdůraznili své odhodlání naléhat na Rusko, aby usilovalo o politické řešení krize na Ukrajině.

Podle prohlášení z ruského ministerstva zahraničí hovořil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se svým americkým protějškem Johnem Kerrym a požadoval "naléhavá opatření k zabránění hrozící humanitární katastrofě v jihovýchodních regionech Ukrajiny". V prohlášení se praví: "John Kerry potvrdil, že taková práce se provádí s kyjevskými úřady."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8359

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014