Porošenkův kandidát na ministra obrany je zřejmě špatným vtipem

3. 7. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhne do funkce ministra obrany generálplukovníka Valerije Viktoroviče Geleteje. S ohledem na kvalifikaci kandidáta a úkoly, které ho čekají, se taková nominace jeví jako špatný vtip.

Geletej se narodil 28. srpna 1967 ve vesnici Balšoj Koropec v Mukačevském rajónu Zakarpatské oblasti. V roce 1990 dokončil střední vzdělání policejního směru (Ivano-Frankovská specializovaná škola milice) a pokračoval na Ukrajinské akademii ministerstva vnitra. Pracoval ve zmíněném resortu v oblasti boje s organizovaným zločinem a později v rámci několika orgánů zajišťujících "státní bezpečnost" podřízených přímo úřadu prezidenta. V období od 25. května 2007 do 14. července 2009, v době konfliktu prezidenta Juščenka s premiérem Janukovyčem, byl náčelníkem Velení státní ochrany Ukrajiny a podporoval velmi agilně postup prezidenta. Do této "pretoriánské" funkce se vrátil 2. března 2014 na návrh úřadujícího prezidenta Olexandra Turčynova a vykonával ji až dosud.

Geletej je kvůli značnému majetku nepříliš konzistentnímu se státní službou chlapce z vesnice podezřelý z korupce.

Na ministerstvu obrany Geletej nikdy nepůsobil a vojenské vzdělání neabsolvoval.

Novým náčelníkem generálního štábu se má stát generálporučík Viktor Nikolajevič Muženko. Ten je bývalým motostřelcem a poté tankistou, dlouho se specializoval na taktickou a psychologickou přípravu, papírově je relativně slušně kvalifikován. Účastnil se mezinárodní mise v Iráku. Naposledy sloužil u 8. armádního sboru na západě Ukrajiny, a sice do roku 2012; v sestavě sboru se nachází 95. výsadková brigáda účastnící se bojů u Kramatorska a Slavjanska a 72. gardová mechanizovaná brigáda, která se neúspěšně účastnila bojů v okolí Mariupolu. Sbor jako celek nepatří k bojeschopným útvarům ukrajinské armády.

Porošenko dal při výběru kandidáta na post ministra obrany zjevně přednost vnitřní politice a zejména vlastním zájmům před plněním úkolu ministra. Od neoblíbeného generálplukovníka Geleteje může očekávat, že bude loajální a nepřipojil by se k případnému pokusu o puč. O mnoho více toho však od tohoto ministra čekat nelze. V bezprecedentní krizové situaci pro Ukrajinu má ministerstvo řídit člověk, který k tomu nikdy nezískal odborné předpoklady a dosud se zabýval úplně jinými záležitostmi, přičemž existují vážné pochybnosti o jeho osobní integritě.

Pokud se o osudu východní Ukrajiny rozhodne na bojišti, ministr obrany Geletej k tomu těžko nějak pozitivně přispěje.

0
Vytisknout
18015

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2014