Ukrajina tvrdí, že uzavřela hranici s Ruskem

20. 6. 2014

čas čtení 2 minuty

Kyjev tvrdí, že se vládním silám dnes podařilo obnovit kontrolu nad hranicí s Ruskem a dokáže zastavit přísun zásob proruským ozbrojencům na východě Ukrajiny. V oblastech přiléhajících k hranici však pokračují boje již druhý den.

Mluvčí vládních sil prohlásil, že včera bylo zabito asi 300 separatistů v prostoru 100 km od hranice, kde i dnes pokračují boje. Ukrajinské síly podle oficiálních údajů ztratily 7 vojáků. Ztráty povstalců nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko mezitím připravuje diplomatickou ofenzívu s cílem prosadit svůj mírový plán, který by měl ukončit povstání ohrožující jednotu země.

Největší výzvou pro něj bude získání podpory od ruského protějšku Vladimira Putina. Moskva odmítá obvinění, že organizuje nepokoje na Ukrajině, požaduje ukončení "kárné" operace proti separatistům a jednání s nimi.

Porošenkův čtrnáctibodový plán by měl odstartovat jednostranným zastavením palby a nabídkou bezpečného koridoru do Ruska pro povstalce a ruské dobrovolníky - pod podmínkou, že složí zbraně.

Počítá také se zřízením 10 km nárazníkové zóny kolem 1 900 km dlouhé hranice s Ruskem, tvrdí se v neoficiální tisku, který unikl do ukrajinských médií.

Plán dále počítá s amnestií pro separatisty, kteří složí zbraně a nespáchali "vážné zločiny", a požaduje propuštění všech rukojmích.

Vyzývá k decentralizaci moci a plnoprávnému postavení ruštiny.

Ukrajina tvrdí, že bojovníci z Ruska i zbraně a další vojenský materiál určený pro separatisty proudily do země přes nekontrolovanou hranici.

Úřadující ministr obrany Mychajlo Koval navzdory pokračujícím bojům dnes sdělil parlamentu, že ukrajinské síly obnovily kontrolu nad hranicí a dokážou nyní blokovat přísun zásob pro povstalce.

Představitel Národní bezpečnostní a obranné rady Volodymyr Čepovoj však vyjadřuje nad ministrovou informací pochybnosti. Chybí i přesné informace o stále probíhajících bojích v okolí obce Krasnyj Liman.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9117

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2014