Důlní katastrofa v Turecku "je důsledkem mafiánského kapitalismu"

15. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Turecko se octlo uprostřed truchlení a zuřivého hněvu poté, co při výbuchu v dole na západě země zahynulo nejméně 245 osob a vládnou obavy, že obětí bude ještě daleko víc. Katastrofa v Somě v provincii Manisa na západě země je zřejmě největším moderním důlním neštěstím v Turecku. Země je notoricky známá špatnou bezpečností práce.

Premiér Recep Tayyip Erdoğan se vydal na scénu katastrofy, kde místní obyvatelé obklopili jeho automobil, kopali do něho, házeli na něho kamením a volali "Vrah!" a "Zloděj!"

Místní lidé si stěžovali na nebezpečné pracovní podmínky v dole, jehož vlastníci mají vazby na Erdoğanovu vládnoucí Stranu spravedlnosti a rozvoje. Před místní úřadovnou strany došlo k potyčkám mezi mládeží a policií. Stovky příbuzných a dalších horníků se shromáždily u doly a čekaly na zprávy. Ženy plakaly, jiní vztekle křičeli na úřady a připravena byla pořádková policie s plynovými maskami a s vodním dělem. V podzemí bylo dosud uvězněno 120 dalších horníků.

Ke katastrofě v Turecku dochází po četných skandálech, které doprovázejí vládnoucí stranu a Erdoğanovu rodinu už půl roku. Konají se také celostátní protesty proti Erdoğanově "robustnímu" stylu vládu. Mnozí vládu obviňují, že za katastrofu mohou v Turecku zavedené praktiky mafiánského kapitalismu a drsné privatizace, v jejichž důsledku úřady nezajišťují plnění bezpečnostních předpisů ani slušné pracovní podmínky.

Protesty vypukly i v Istanbulu u kanceláří firmy, která důl postižený katastrofou spravuje, i v Ankaře, kde pořádková policie proti demonstrantům použila slzný plyn a vodních děl.

Mezinárodní organizace práce označila Turecko za třetí nejhorší zemi na světě co do porušování bezpečnostních předpisů v průmyslu. Erdoğan se ale hájil, že v dolech prostě "ke katastrofám dochází".

Před třemi týdny odmítla Erdoğanova strana požadavky opozice, aby se vyšetřovala bezpečnost v tomto dole. Národní asociace elektrikářů konstatovala, že katastrofa v dole je "vraždou, nikoliv nehodou". Obvinila vlastníky dolu, že ho zanedbávali a používali zastaralé zařízení. Nedostatečná ventilace znamenala, že se kysličník uhelnatý a další jedovaté plyny šířily daleko rychleji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10085

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2014