BBC interviewovala šéfa londýnské kanceláře rozhlasu Hlas Ruska

5. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Moderátor: Budeme nyní hovořit s Dmitrijem Lynikem, je to ředitel kanceláře rozhlasové stanice Hlas Ruska v Londýně, přišel k nám do studia, dobré jitro. Děkujeme, že jste přišel. Vy bydlíte nedaleko Moskvy, ale původně pocházíte z Ukrajiny?

Dmitrij Lynik: Ano, já jsem ze tří čtvrtin Ukrajinec. Moje maminka je zpoloviny Ukrajinka, moji příbuzní pocházejí z Charkova a tatínek ze Sumi, na severu.

Moderátor: Zcela zjevně existují velmi silné vazby mezi východní Ukrajinou a samotným Ruskem. Příští týden se tam má konat referendum. Co Rusko očekává od tohoto referenda? V co doufá?

Dmitrij Lynik: Nezdá se mi, že by se Rusko na toto referendum nějak zvlášť těšilo. To ti lidi, kteří toto referendum pořádají, za ně bojují, víte. Obětují za ně své životy. To je, co oni očekávají od tohoto referenda. Chtějí dát najevo, že nechtějí být ve stejné zemi, jako je současná vláda v Kyjevě. To je celé.

Moderátor: Jsou na jihovýchodní Ukrajině ruská vojska?

Dmitrij Lynik: Ach. O tom se pořád mluví, ale nejsou o tom žádné důkazy. New York Times právě vydal reportáž ze Slavjansku. Žádní ruští vojáci. George Piat, americký velvyslanec na Ukrajině: Žádné důkazy o přítomnosti ruských vojáků.

Moderátor: To ale není totéž jako důkazy o jejich nepřítomnosti, že?

Dmitrij Lynik: Nepřeháníte to trochu? Předpoklad je, že -

Moderátor: Dobře. Byla ruská vojska na Krymu před jeho anexí? Mimo základny?

Dmitrij Lynik: Mimo základny? Nejsem si jist, nejsem voják, ale já tu situaci interpretuju tak, že jakmile se začala odvíjet situace v Kyjevě, každá takto velká vojenská základna by jistě vysunula nějaké hlídky na nějaká strategická místa.

Moderátor: Myslím, že nyní všichni vědí, že na Krymu byla ruská vojska mimo ruské základny, a přesto Vladimir Putin tvrdil, že na Krymu nejsou žádná ruská vojska a že Rusko Krym anektovat neplánuje. To bylo 4. března, několik týdnů předtím, než byl Krym anektován. Nevím, proč by někdo měl věřit, co Rusové říkají o tom, kde mají vojska. Když je tak zjevné, že na Krymu byla. Mimo základny.

Dmitrij Lynik: Jak jsem řekl, přesunula se na strategická rozmístění a to by udělala každá vojenská základna.

Moderátor: Vy popíráte, že muži v zelených uniformách bez výložek, že mezi nimi nebyli žádní ruští vojáci?

Dmitrij Lynik: No, aspoň co jsem viděl na videích z Krymu, byli to členové místní sebeobrany. Žijí tam 2 miliony lidí, mnoho z nich má vojenskou zkušenost.

Moderátor: A závěrem: Očekáváte, že v referendu se příští týden bude hlasovat o nějaké formě nezávislosti?

Dmitrij Lynik: Myslím, že je docela jasné, že v Doněckém regionu to bude výsledkem hlasování a myslím, že by bylo moudré, aby to Kyjev a Západ uznaly. Aby byly volby z 25. května také uznány.

Zdroj v angličtině ZDE (od minuty 2.41.00)

0
Vytisknout
11969

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2014