Britský bulvární tisk se zastává obyčejných lidí, na rozdíl od českého:

"Třináctiletému školáku ve Skotsku nabídli půjčku s úrokem více než 5800 procent!"

23. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Třináctiletý Drew Dalson, který vydělává 5 liber týdně kapesného, dostal nabídku na půjčku 400 liber s úroky vyššími než 5800 procent, píše skotský bulvární list Daily Record. Kdyby si půjčku vzal, trvalo by mu ji splatit 98 let a roční úrok na půjčku by byl neuvěřitelných 23,340 liber.

Školák sdělil tisku: "Považuju to za neuvěřitelné, že mi nabízeli tolik peněz. Neměli by nabízet půjčky dětem. Někteří lidé by to mohli přijmout."

Drewův otec Brian, 52, se vyjádřil: "Přišlo mi to neobvyklé, když Drew dostal dopis, který byl přímo adresován jemu. Když jsem ho otevřel, nemohl jsem tomu věřit, že mu firma Wonga nabízí tolik peněz. Drew je rozumný a nepřijal by to. Ale jsem si jist, že existují jiné děti, které by taková nabídka lákala, zejména před Vánoci. Který kluk by nechtěl mít v kapse 400 liber? Přece musejí existovat zákony, které tohle zakazují."

Firma Wonga tvrdí, že nenabízí půjčky osobám mladším 18 let. Avšak nedokázala vysvětlit, kde a jak získala Drewovy osobní údaje, vzhledem k tomu, že je příliš mladý na to, aby byl na seznamu voličů. Dopis Drewovi poslal šéfka zákaznického marketingu firmy Wogna Gillian Wilsonová. Firma Wonga tvrdí, že úroky u jejich půjček nepřesahují 18 procent.

Dopis přišel uprostřed rostoucího znepokojení nad taktikami firem, nabízejícím krátkodobé půjčky "do výplaty". Státní spotřebitelská organizace Citizens Advice Scotland varuje, že zaznamenala řadu případů, kdy firmy nabízely půjčky nezletilým dětem.

Fergus Muirhead,"Money Doctor", finanční poradce našeho listu pro veřejnost, konstatuje: "Wonga loni vydělala 84,5 milionů liber a popírá, že se zaměřuje na nezletilé zákazníky. Wonga se v případě těchto chyb vymlouvá, že ona nic, příliš často, a statistické údaje v této věci jsou šokující. Je nutno zpřísnit zákony a tvrdě je vynucovat. Je zapotřebí daleko přísněji kontrolovat, jak Wonga půjčuje peníze a jak to inzeruje a jakých úrokových měr používá."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10705

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2013