Nevyslovitelné hrůzy v zemi na pokraji genocidy

22. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Bojůvky ve Středoafrické republice podřezávají dětem krky, vypalují vesnice a házejí mladé muže krokodýlům. Svět se dívá stranou

Vojáci ve Středoafrické republice vraždí tisíce lidí. Děti, jimž je často sotva osm let, jsou nuceny bojovat mezi křesťany a muslimy. Popravuje se stětím na veřejnosti. Vesnice jsou vypalovány.

Do Středoafrické republiky se stáhli tisíce žoldáků z jiných zemí, a jak Francie varovala ve čtvrtek, "země je nyní na pokraji genocidy". Svět to naprosto ignoruje.

Středoafrická republika je zosobněním výčitky evropskému kolonialismu. Je to uměle vytvořené teritorium, které od vyhlášení nezávislosti r. 1960 zažilo pět převratů, má naprosto minimální infrastrukturu a samozvaného císaře, jehož nákladnou korunovaci inspiroval Napoleon. Země je bohatá na zlato, diamanty a uran, a proto je lákadlem pro válečné magnáty jako Joseph Kony, šéf kultovní polovojenské organizace, který prý podle vlády nyní jedná o tom, že se vzdá.

Poslední výbuch násilí začal letos v březnu, kdy nepopulární prezident François Bozizé uprchl vrtulníkem s pěti kufry poté, co ho svrhla volná koalice rebelů, banditů a najatých zabijáků jménem Seleka (Aliance v místním jazyce). Mnoho těchto vzbouřenců odmítlo odevzdat zbraně a dál zabíjejí, plení a vypalují vesnice.

Spojené státy odhadují, že nejméně 400 000 lidí je nyní bez přístředí. Mnoho z nich se skrývá v džungli bez léků proti malárii či HIV.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11046

Diskuse

Obsah vydání | 25. 11. 2013