Bývalý britský konzervativní premiér kritizuje přílišný vliv bohatých na britský veřejný život

11. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Sir John Major, bývalý britský konzervativní premiér, se vyjádřil, že dominance absolventů luxusních středních škol a bohatých středních vrstev v současném britském veřejném životě je "opravdu šokující". Jsou to zřejmě výroky, míněné jako kritika současného konzervativního britského premiéra Davida Camerona, který je absolventem exkluzivní tradiční soukromé školy v Etonu a obklopil se ve vládě podobnými lidmi.

Major požaduje podstatnější akce na podporu sociální mobility. Uvedl to v projevu k regionální organizaci Konzervativní strany v okrsku South Norfolk.

"Ve všech sférách britského vlivu mají nejvyšší moc v rukou v roce 2013 drtivou většinou absolventi soukromých škol a bohaté střední vrstvy," řekl Major. "Pro mě, z mého společenského zázemí, je to opravdu šokující." John Major chodil do normální školy a ukončil povinnou školní docházku v 16 letech.

Major dodal: "Naše školství by mělo pomáhat dětem, aby se dostaly ze situace, do níž se narodily, nikoliv je uzamykat v situaci, do níž se narodili."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6664

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2013