Propuštění George Zimmermana vyvolalo v amerických městech demonstrace

15. 7. 2013

čas čtení 1 minuta

Poté, co byl na Floridě propuštěn George Zimmerman, který zastřelil teenagera Trayvona Martina, se v pondělí konaly demonstrace v celé řadě amerických měst. Většinou byly pokojné. Ve Washingtonu uvedlo ministerstvo spravedlnosti, že zkoumá, zda má dostatečné množství důkazů pro to, aby mohl být Zimmerman stíhán u federálního soudu poté, co ho osvobodila porota u státního soudu na Floridě.

Zimmermannův případ se dotýká celé řady aktuálních politických problémů v Americe, mj. celonárodní debaty o rasismu, o občanských právech a o rozšíření střelných zbraní. U soudu na Floridě se rozhodovalo na základě několika klíčových otázek, mimo jiné i té, zda jednal Zimmerman v sebeobraně. Zimmermanovi právníci argumentovali, že ke konci potyčky mezi Zimmermanem a Martinem byl Martin agresorem, rozbil mu nos a hlavu na betonovém chodníku.

Prokurátoři líčili Zimmermana jako zuřivého aktivistu, který "už měl dost" série krádeží v uzavřené komunitě Twin Lakes a který omylem předpokládal, že Martin je "kriminálník, který se chystá něco provést".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6710

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2013