Britský daňový úřad musí "řádně prošetřit Google", požadují poslanci

13. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Britský daňový úřad musí začít "plně vyšetřovat podnik Google" poté, co informace od whistleblowerů "ochromily" argumentaci Googlu ohledně jeho placení daní. Konstatoval to ve čtvrtek parlamentní výbor Dolní sněmovny pro veřejné finance.

Google tvrdí, že prodává svou reklamu v Irsku, nikoliv ve Velké Británii. Jenže parlamentní výbor pro veřejné finance vyslechl svědectví od whistleblowerů, podle nichž zaměstnanci Googlu ve skutečnosti prodávají reklamu v Británii a teprve finalizace kontraktů se z daňových důvodů provádí v Irsku.

Google měl v letech 2006-2011 v Británii příjmy ve výši 18 miliard dolarů, zaplatil však v tomto období pouze daně ve výši 16 milionů dolarů.

Nynější debata se soustřeďuje na to, že nadnárodní společnosti převádějí své zisky do zemí s nejmenšími daněmi. Parlamentní výbor britské Dolní sněmovny také kritizoval neefektivnost britského daňového úřadu. Je prý "neuvěřitelné", že daňový úřad nezkoumal skutečnost, že existuje konflikt mezi údajnou strukturou této firmy a podstatou její činnosti.

"Google drze tvrdil před tímto výborem, že jeho daňové záležitosti v Británii jsou obhajitelné a legální," zdůraznila Margaret Hodgeová, předsedkyně parlamentního výboru.

Google je jednou z několika nadnárodních společností, které jsou v posledních měsících ostře kritizovány za to, že si zorganizovaly placení daní tak, aby skoro nic neplatily v Británii.

Google tvrdí, že dodržuje v Británii "všechny daňové zákony".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6621

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2013