150 000 za vteřinu

3. 6. 2013 / Michal Vimmer

čas čtení 2 minuty

Kubík vody z vodovodu stojí letos v Ústí, kde je jedna z nejdražších v republice, 89 korun. V 7 hodin ráno protékalo Labem v Ústí 1700 kubíků kalné vody za vteřinu. To máme nějakých 150 000 korun hrubého. A bude hůř. Nebo líp?

No jistě, každého hned napadne, že není voda jako voda. V Turnově vám Veolia prodá kubík za 90, a kdybyste chtěli jó ušetřit, stěhujte se do Litomyšle, tam dostanete od místních Vodovodů s.r.o. kubík skoro za polovic. ZDE

Litr za 5 halířů.

Samozřejmě, že pěkně zabalená voda taky něco stojí. Obyčejná "dobrá voda" je bratru od 10 litr, matonka za 20, evian pro ty chudší lepší lidi přijde na nějakých 40korun, a kdo chce pít opravdu na úrovni jistě si rád připlatí - meze se nekladou : Tady třeba píšou, že 500 dolarů za litr není problém a tady vám zase poradí, co pít a být na úrovni ZDE

Mimochodem destilka může být taky pěkně mastná, za 17 i přes 400 za litr ZDE

Opravdu není voda jako voda.

Teď zrovna leje a leje a zdánlivě zadarmo, ale bude to drahé, jako vždycky, když jsou povodně a záplavy. Ztráty na lachtanech, utržených remorkérech, v kempech, na koupalištích, letních zahrádkách a solární energii, která se neprodrala skrz mraky do banky na účty zelených obchodníků se sluncem, budou jistě značné.

Zatím si průměrná rodina si U Nás zaplatí za čistou, zelenou energii ze sluníčka 7 stovek, takže stát ročně vysolí našim ekologickým podnikatelům přes 40 miliard. Podle plánu celková cena celého toho tunelu ke sluníčku po dobu závazných "zelených bonusů" alias státních dotací na rozvoj a údržbu solárních parků odhaduje se na 1 až 1 a půl bilionu korun. (V roce 2009 stála zelená MWh bez státní podpory 29 korun, letos by stála 783, ZDE )

Co s tím? Leje a leje a sluníčko nikde.

Jak jsme si řekli, voda v kapitalismu není a nebude zadarmo a pokud snad za deště vzniká dojem, že je, jedná se o nebezpečný omyl.A inspiraci: Vždyť podle platných ceníků lze padající dešťovou vodu velmi zajímavě zhodnotit. Čili, pokud by snad hrozilo, že z nedostatku dostupné solární energie nebude zač utratit připravené zelené miliardy, nabízí se možnost dotovat lapání, svádění, skladování, čištění a rafinování toho pokladu, kterého je teď všude plno, ale utíká kanálem a pozítří už bude v Německu.

A to přece nechceme!

0
Vytisknout
10689

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2013