Egyptská opozice: Budeme bojkotovat parlamentní volby

27. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Aliance egyptských opozičních stran se v úterý rozhodla bojkotovat nadcházející parlamentní volby. Chce tím protestovat proti volebnímu zákonu, který podle ní nahrává Muslimskému bratrstvu a zvyšuje tím šance islamistů. Zároveň odmítla pozvánku k jednání s prezidentem, dokud nedojde ke změně zákona.

Bojkot liberálních a levicových stran znamená pokus podkopat legitimitu hlasování. V něm se tak střetne Muslimské bratrstvo s ještě radikálnějšími islamisty, jako je strana Núr. Volby mají proběhnout ve čtyřech kolech v období od dubna do června.

Fronta národní spásy, aliance opozičních stran, odmítá účastnit se voleb do dolní komory parlamentu, dokud nebude schválen zákon zaručující férové volby.

Současný zákon byl schválen v únoru horní komorou, která po rozpuštění dolní komory vykonává zákonodárnou moc. Většinu zde mají islamisté. Ti odmítají obvinění, že zákon rozdělil volební obvody tak, aby zvýhodnil Muslimské bratrstvo.

Islamisté disponující rozvinutou organizační základnou zvítězili ve všech volbách od pádu exprezidenta Mubaraka. Od loňského nástupu prezidenta Mursího, který se zmocnil větších pravomocí, než jaké měl jeho předchůdce, stoupá napětí mezi islamisty, kteří prezidenta nominovali, a liberální a levicovou opozicí. V minulých týdnech došlo i na násilí v ulicích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6543

Diskuse

Obsah vydání | 27. 2. 2013