Republika srabů

31. 1. 2013 / Jiří Jírovec

čas čtení 3 minuty


Málo slušnejch lidí, žije mezi náma
povzdechla si včera večer moje máma
kde jsou, kde jsou, kde jsou, kam se poděli
odstěhovali se nebo umřeli.

Vytrženo z písně Jiřího Dědečka

V mediích se občas mluví o elitách. Ve skutečném životě ovšem vidíme toliko sraby, kteří si na elitu hrají, ale to nestačí, aby mohli vystupovat jako morální autorita.

Je ovšem pravda, že slovo elita je vyprázdněné a jako výplň nastupuje celebrita. Náplň peněženky či výstřihu se lépe prodává než myšlenka.

Když v roce 2009 létala na Paroubka vajíčka, Klaus ani Havel nespěchali do televize nebo do parlamentu, aby bouřili proti útokům, které nebezpečně štěpí společnost. Zjevně to bylo pod jejich rozlišovací schopností.

Sám se nepovažuji za příslušníka elit. Jsem, podle mínění některých čtenářů, toliko stařičký vědec na odpočinku v ontarijském Poottawí. Nečinnost elit v ČR mě ale vede k tomu, abych vyslovil podporu dvěma komunistům. Tou první je paní Baborová, kterou lůza vyštvala z pozice, získané v řádných volbách. Považuji za naprosto ostudné, že se proti znevažování výsledků voleb a diskreditaci této ženy nepostavil žádný politik -- o hercích, spisovatelích a jiných umělcích ani nemluvě. Důvod je podle mého názoru jasný. Jsou to srabové, kteří si nechtějí zadat.

Druhým člověkem, kterého se chci zastat je Zdeněk Svěrák. Když to takhle půjde dál, není vyloučeno, že pár holobrádků bude na Žižkově protestovat, že jeho přítomnost v bývalém Divadle TGM je urážkou všech slušných lidí -- zejména obětí zločinného režimu, který pan Svěrák vstupem do tehdy novotnovské KSČ v roce 1961 podpořil.

Česko-moravsko-slezská společnost je naprosto schizofrenní a tak mi bylo Zdeňka Svěráka opravdu líto, když se během Presidentského finále snažil zkoncentrovat na svoje vystoupení, zatím co vedle sedící Věra Čáslavská napadala Miloše Zemana, že chce podporu od komunistů. To, že se "její" kníže neštítí přijmout podporu od bývalého komunisty Svěráka jí v jejím zápalu zjevně nedocházelo.

Na stránkách Divadla Járy Cimrmana se objevilo sdělení "Jára volí Karla", s vysvětlením , že:

Karla Schwarzenberga nepodpořil jen Zdeněk Svěrák, ale celé divadlo Járy Cimrmana. [...] Naše podpora panu Schwarzenbergovi pramení nikoli ze zájmů ekonomických, ale čistě z přesvědčení, že prezidentem má být člověk slušný a pravdomluvný.

Je jistě krásné, když je kolektiv tak po komunisticku scuknutý. Otázka samozřejmě je, jestli to je kvůli postavě Karla Schwarzenberga a nebo spíš díky vazbám některých členů DJC na Václava Havla, jeho první ženu a na Hrádeček.

Když jsem před časem heslo o možné volbě Járy četl, napsal jsem do "Vzkazů Járovi", že by tak volil, protože byl mistrem slepých uliček, takže vlastně šlo o varování "tudy cesta nevede, přátelé". Cenzura můj text na stránky DJC nevpustila.

PS Těch slušných lidí mezi námi žije velmi málo a pokud jsou, ochotně je necháme převálcovat. Jsem-li u slušnosti, tak od června 2012 čekám, že pan Svěrák potvrdí příjem 4000 korun, které jsem pro Paraple nechal v kanceláři DJC. Teď, když mu po volbách odlehlo, se k tomu snad dostane.

0
Vytisknout
15446

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2013