Původní obyvatel není majitel

22. 11. 2012

čas čtení 1 minuta

Rád bych upozornil na dle mého názoru nemalou nezaujatost, nebo jen lhostejnost, kterou jsem nalezl na webových stránkách Lidových novin v článku Indiáni bojují o území. Farmáři jim prý otrávili potok, i když podle značky jen převzaté z ČTK, píše čtenář Jaroslav Kameš.

Krátce popsaná událost plynule přechází k tvrzení, že místní Indiáni jsou na pozemku vlastně nelegálně, neboť se tu tvrdí ''Právoplatní majitelé půdy se indiány pokoušejí vypudit už řadu let, obrátili se kvůli tomu i na soud.'' Toto tvrzení je nesmírně silné a vzhledem ke zkušenostem (nejen) ze Severní Ameriky, kde se více či méně úspěšně pokoušejí vyrovnat s minulostí a křivdami spáchaných na původních obyvatelích této části kontinentu, bych byl opatrnější.

Jakkoli může být list ''objektivní'', nemůže jedním perem psát o právoplatných majitelích (míněno přistěhovalcích) odedávna obsazené půdy, jak se zde také dočteme, a zároveň o utlačovaných menšinách v Číně (typicky Tibeťané a méně Ujgurové), v Rusku (obecně nepravoslavní), či kdekoli jinde.

Pokud naleznete podobná tvrzení, ozvěte se, opravte, jakýkoli i malý opravený dílek může zlepšit náš svět.

0
Vytisknout
7689

Diskuse

Obsah vydání | 22. 11. 2012