Výzkum zjistil nadlimitní dávky arseniku v americké rýži

24. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Časopis Consumer Reports zjistil zvýšené dávky arseniku v rýži amerického původu, včetně některých značek prodávaných také na českém trhu (Uncle Ben's). Tyto dávky by mohly potenciálně ohrozit zdraví již při konzumaci jedné porce denně, například u osob s bezlepkovou dietou. Látka byla objevena rovněž v kojenecké stravě vyráběné z rýže. Zdrojem tohoto arseniku je zřejmě stará pesticidová zátěž z polí, na nichž byla v minulosti pěstována bavlna, organické hnojivo z drůbežáren nebo některé potravinové doplňky určené pro hospodářská zvířata. Arsenik patří mezi stovku nejnebezpečnějších karcinogenů a může se podílet na vzniku rakoviny kůže, plic, žaludku, ledvin, močového měchýře, nebo prostaty.

Rýže vypěstovaná ve státech Arkansas, Louisiana, Missouri, a Texas, která tvoří 76% americké nabídky, obsahuje zvýšené množství arseniku překračující americkou normu pro pitnou vodu. Proto by se spotřebitelé měli snažit této rýže pokud možno nejíst příliš mnoho a nahrazovat ji jinými produkty. V případě kojenecké výživy lze uvažovat například o výrobcích z ovsa.

Rýže ovšem není v USA jediným produktem obsahujícím nadlimitní množství arseniku. Nachází se až na třetím místě za zeleninou a ovocnými šťávami.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7702

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2012