Sýrie odmítá turecké tvrzení, že sestřelený letoun se nacházel v mezinárodním vzdušném prostoru

26. 6. 2012

čas čtení 1 minuta

Mluvčí syrského ministerstva zahraničí dnes odmítl tureckou verzi pátečního incidentu, podle které se sestřelený průzkumný letoun RF-4E v okamžiku zničení nacházel "třináct mil" od syrské hranice. Stroj byl podle Syřanů zničen pozemním hlavňovým prostředkem, jehož efektivní dostřel činí 2 500 metrů, a dokazují to stopy po zásazích na zbytcích zadní části letounu, které byly předány turecké straně.

(Pokud by bylo letadlo skutečně sestřeleno nad mezinárodními vodami, muselo by být sestřeleno jedině palbou z lodě; v případě zničení ze země přichází v úvahu pouze zásah raketou, protože hlavňový protiletadlový prostředek s horizontálním účinným dostřelem 13 námořních mil (24 kilometrů) nikdy neměly žádné ozbrojené síly světa k dispozici - pozn. KD.)

Letoun byl podle syrské verze původně sledován syrským radarem, ale v 11:40 místního času se otočil na severovýchod a v přízemní výšce z radaru zmizel. Zbraňový systém který zničil turecký průzkumný letoun sám není vybaven radarem, ale baterie kanónů ráže 23 a 57 mm zachytila stroj opticky na pláži ve vzdálenosti 1-2 kilometrů a ve výšce 100 metrů při rychlosti zhruba 800 km/h. 

Sýrie navrhla Turecku vytvoření společného vojenského výboru pro vyšetření incidentu, ale nedostala odpověď. Společně tedy proběhly pouze pátrací práce, při nichž byly nalezeny trosky letounu a předány turecké straně. Osádku se bohužel nalézt nepodařilo. 

Podrobnosti v arabštině: ZDE

0
Vytisknout
5154

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2012