"Otázkou je, proč některé jiné křiklavé případy nejsou stejně podrobně monitorovány jako Rathův"

16. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Naprosto dokonalý se mi zdá komentář k případu Rath od Karla Randáka, bývalého šéfa rozvědky, který nyní působí v Nadačním fondu proti korupci:

"Nemyslím si, že by za celou záležitostí byla politická objednávka. Dr. Ratha potkalo jenom to, co by potkalo každého českého politika, kdyby byl půl roku odposloucháván policií. Otázkou samozřejmě je, proč některé jiné křiklavé případy nejsou stejně podrobně monitorovány."

Cítím to úplně stejně. Zdůrazňuji, že Dr. Ratha jsem nikdy neměl rád a že by určitě patřil mezi ty lidi v ČSSD, které bych podezříval z korupce.

Pro jeho současnou situaci mám v zásadě dvě možná vysvětlení: buď se policie a státní zastupitelství po "době vesecké" opravdu emancipuje a budou následovat další zatčení lidé z vysoké politiky a zejména za korupci spáchanou v minulosti, nebo jde o selektivní útok proti Rathovi.

Chtěl bych věřit tomu prvnímu. Uvidíme, jak se budou vyvíjet případy Drobil, Janoušek & Bém, Promopro, peníze odklánějící Kocourek a další.

To, že se policii povedlo dopadnout právě opozičního politika uprostřed tolika skandálů největší vládní strany, není dobrá zpráva. O její síle a nezávislosti by mnohem více svědčilo, kdyby to, co provedla Rathovi, udělala nějakému významnému ministrovi. A souhlasím s Randákem, že by v zásadě stačilo jen půl roku odposlouchávat.

Je zatčení Ratha onou velkou rybou, která změní korupci? ZDE

0
Vytisknout
11210

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2012