Alexis Cipras: "Bude-li pokračovat politika škrtů, eurozóna bude zničena"

17. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Lídr řecké levicové strany Syriza považované za pravděpodobného vítěze červnových opakovaných voleb obvinil EU a a německou kancléřku Merkelovou, že trváním na politice škrtů "hrají poker s životy Evropanů".

Opakované volby se budou konat 17. června a Syriza si přeje znovu jednat o podmínkách mezinárodní finanční pomoci Řecku.

Podle vyjádření řeckého prezidenta bylo od pondělka z bank vybráno přinejmenším 700 milionů euro. Politická krize začíná tedy zásadně ohrožovat ekonomiku země nejen ve sféře zahraničních půjček, ale také pokud jde o stav domácího finančního sektoru. Žádný run na banky nicméně zaregistrován nebyl.

Cipras v rozhovoru pro BBC prohlásil, že pokud "choroba strohosti zničí Řecko, rozšíří se do zbytku Evropy".

Podle Ciprase banky profitují na úkor tisíců lidí ve Španělsku, Itálii nebo Řecku, kteří byli ponecháni v bídě a strádání. "Takže evropské vedení a zejména paní Merkelová potřebují přestat hrát poker s životy lidí," dodal.

Ve volbách z 6. května skončila Syriza na druhém místě, ale kvůli sporům o postoj k mezinárodní dohodě o finanční pomoci žádná ze stran nedokázala vytvořit fungující vládní koalici. Syriza odmítla vstoupit do jakékoliv koalice, která by pokračovala v úsporných opatřeních požadovaných EU a Mezinárodním měnovým fondem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8642

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2012