Skutečnost: Stále nevíme, kdo spáchal břeclavský útok

25. 4. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Podle zdroje, který si nepřál být jmenován, vyšetřovatelé právě prověřují verzi, podle níž měl být nedávno přepadený patnáctiletý břeclavský chlapec obětí "neromských" kádrů z řad organizovaného zločinu. Tato skutečnost jen podtrhuje široce ignorovaný fakt, že vlna protiromské hysterie spuštěná brutálním trestným činem se neopírá o identifikaci, zadržení, obvinění a usvědčení pachatelů, ale pouze o povšechné údaje svědků, z nichž může vyplynout maximálně podezření vůči konkrétním příslušníkům etnické menšiny.

Lidové noviny ovšem včera opět v klidu psaly o tom, že "v Břeclavi tři Romové surově napadli patnáctiletého Petra", údajně "kvůli cigaretě". Že napadení "kvůli cigaretě" bývá ve skutečnosti téměř vždy pouhou záminkou násilníka a ničím jiným autora píšícího pod značkou ogo zřejmě nezajímá o nic víc než výsledky vyšetřování.

Požádat oběť o cigaretu bývá v podobných případech pouhý trik. Když oběť cigaretu neposkytne, je tím už na světě záminka k útoku. Kdyby ovšem cigaretu dala, chtěli by ji pachatelé také zapálit - a když by oběť držela minimálně jednu ruku předpaženou a sledovala zdroj ohně, přišel by útok. U násilné kriminality tohoto druhu jsou žádosti o cigaretu prostě obligátním signálem, který říká: "Prchej - a hned! Zachraň se, kdo můžeš!". Lumpové tohoto typu mají vždy po ruce záminku ke konfliktu, vlastně jde jen o způsob, jak navázat kontakt s obětí. Ta má jedinou šanci: Uprchnout, nebo zaútočit. Přistoupí-li na hru, bývá ztracena. O cigaretu přitom rozhodně nejde.

Ale zpět k "útokům nepřizpůsobivých". Podle zprávy ogo měl být jedním z pachatelů čerstvého loupežného přepadení s násilným koncem na Kladně rovněž Rom. K tomuto přepadení došlo nad ránem za velmi špatných světelných podmínek, a tak dokonce i ogo na základě reportáže TV Prima napsalo "podle televize zřejmě Rom". To jsou ovšem urbánní legendy přibližně stejného typu, jako že Židé "podkošerovávají" křesťanské panny.

Já jsem u kladenského přepadení také nebyl, proto si mohu zajisté dovolit vlastní hypotézu: Tím kdo přepadeného oloupil o desetitisíce korun byl ve skutečnosti ministr financí.

Nebo snad myslíte, že jsem se tímto podezřením dopustil rasistického předsudku?

0
Vytisknout
9713

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2012