Šéf Hizballáhu podporuje v Palestině vznik státu, kde by společně žili muslimové, židé a křesťané

20. 4. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Šéf WikiLeaks Julian Assange moderuje na zpravodajské stanici Russian Television (RT) vlastní pořad s názvem The World Tomorrow ZDE, kam by si rád zval zajímavé osobnosti. Je trochu škoda, že se Assange "upsal" jednostranně zaměřené a prokremelské stanici, ačkoliv otevřeně prohlásil, že by ve dvanáctidílné relaci rád hovořil i s členy ruské opoziční scény. Nicméně prvním jeho hostem byl šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh.

Zhruba 25 minut trvající rozhovor Assange s Nasralláhem  ZDE divákům poskytl řadu zajímavých informací ze strany, kterou západní, ale i některé arabské zpravodajské stanice ignorují, protože jde přece o teroristy, s nimiž se nemluví, což je takové naše hýčkané heslo. Ať již o Hizballáhu smýšlíme jakkoliv, je nesmyslné ignorovat jeho stanoviska a záměry, jinak nám bude scházet velmi důležitý díl blízkovýchodní skládačky. Nelze existenci a činnost včetně teroristických praktik tohoto kontroverzního seskupení chápat jako absolutní zlo, ale jako logické vyústění konkrétních vojenských akcí válečné zločiny nevyjímaje.    

Hizballáh, který je součástí nynější libanonské vlády, vznikl v roce 1982 na troskách izraelské invaze do jižního Libanonu. Celých osmnáct let čelila tato  ozbrojená organizace brutální izraelské okupaci jižního Libanonu. V roce 2000 se jí podařilo izraelská vojska ze země vyhnat, a ukončit tak izraelskou okupaci jižního Libanonu. Opět -- ať se nám to líbí nebo ne -- Hizballáh si díky tomuto počinu získal mezi tamním obyvatelstvem velikou popularitu. O šest let později se mu podařilo znovu odolat izraelskému vpádu, který nikoliv poprvé zničil podstatnou část Libanonu.    

        Nasralláh v Assangeho relaci prohlásil, že Izrael je ilegálním státem, jenž okupuje území, které mu nenáleží: "Věříme, že Palestina patří Palestincům, nicméně pokud chceme skloubit ideologii, zákon a reálnou politiku, tak si myslíme, že jediným řešením celého konfliktu je založení jednoho státu v Palestině, kde by společně žili muslimové, židé a křesťané v míru a demokracii. Jiné řešení by jednoduše nemohlo fungovat."    

Na Assangeho otázku, zde je pravda, že Hizballáh odpaluje rakety na civilní cíle v Izraeli šéf Hizballáh odpověděl, že Izrael dlouhodobě bombarduje libanonské civilisty, vesnice a města s tím, že až po deseti letech těchto útoků na ně Hizballáh začal reagovat, a to jedině z toho důvodu, aby zastavil izraelské ostřelování Libanonu. Jinými slovy -- k taktice ostřelování izraelských měst raketami se podle Nasralláhových slov jeho organizace uchýlila až po "dlouhé době izraelské agrese proti libanonským civilistům" se slovy, že jde pouze o ochranu Libanonců.

Assange se na základě amerických depeší odtajněných WikiLeaks zmínil o korupci mezi předáky Hizballáhu a svého hosta se zeptal, zda jde o důsledek vstupu Hizballáhu na libanonskou politickou scénu. Nasralláh ovšem něco takového odmítl a prohlásil, že jde o propagandu namířenou proti image organizace s cílem podkopat její integritu. Není třeba být zrovna géniem, abychom si o výpovědi šiítského lídra dělali zrovna velké iluze. Korupce je součástí etablovaných politických seskupení, není důvod se proto domnívat, že by se jí Hizballáh v rámci vysoké politiky vyhnul.      

Nasralláh podporuje arabské protesty, ačkoliv vůči situaci v Sýrii zaujímá celkem odlišný postoj. Šéf Hizballáhu uvedl, že Asadův režim vždy podporoval odboj Hizballáhu a dalších palestinských skupin. V případě syrského konfliktu preferuje dialog namísto násilí, nicméně podle jeho názoru není syrská opozice ochotna přistoupit na diplomatický dialog. Některé arabské země zvenčí podporují syrskou opozici, čímž eskalují konflikt, přestože byl Asadův režim údajně co se prosazování ústupků a implementace reforem týče vstřícný. Hizballáh s ohledem na řešení konfliktu v Sýrii slovy svého lídra podporuje a také provádí vyjednávání, nicméně opoziční skupiny nejsou schopné na tuto politiku přistoupit: "Problém také spočívá v tom, že do Sýrie pronikají radikální muslimské elementy včetně členů Al-Kajdy. Vyzbrojování těchto bojovníků překáží ve smysluplném ukončení bojů v Sýrii." Nasralláh ale úplně přehlíží rozsáhlé násilí, jež páchá syrská vláda, o němž se Assange zmínil a v jehož důsledku zahynula jeho kolegyně.

Nasralláh se narodil v Libanonu a vyrůstal ve východním části Bejrútu mezi šíity, sunnity, Armény, Kurdy, křesťany a Palestinci. Když dospíval, viděl, jak v jeho zemi živoří Palestinci, kteří byli vyhnáni ze svých domovů -- ze své vlasti. Toto poznání jeho myšlení a světonázor přirozeně ovlivnilo. Vzdor vůči moci Spojených států a Izraele v regionu považuje lídr Hizballáhu za "morální a instinktivní záležitost." Nasralláh může v reálu zastávat jiná stanoviska než ta, o nichž v Assangeho pořadu hovořil, avšak jako každý člověk nebo politik má plné právo vyjadřovat se k otázkám, které se ho bytostně dotýkají.  

0
Vytisknout
7038

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2012