Obama opustil Británii ve věci Falklandských ostrovů

16. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Pouhý měsíc poté, co štědře vychválil britského premiéra Davida Camerona, americký prezident Barack Obama na tiskové konferenci v Kolumbii nepodpořil britský postoj ve věci Falklandských ostrovů, o něž Londýn vede dlouholetý spor s Argentinou.

Během summitu Amerik, když byl dotázán na argentinský požadavek ohledně předání kontroly nad Falklandy, kde žije 3 000 britských občanů, Obama sdělil, že "Naše pozice je, že zůstaneme neutrální... tohle není něco, do čeho typicky intervenujeme". Falklandy, které Argentinci nazývají Malvíny, leží necelých 600 kilometrů od pobřeží Argentiny a v 80. letech o ně obě země vznášející nároky na kontrolu svedly krátkou válku. V ní stály USA jednoznačně na straně Británie a zejména zpravodajsky a logisticky ji významně podporovaly.

Obama také omylem označil ostrovy za "Maledivy", což je zjevně záměna s Argentinci používaným názvem "Malvíny". Maledivy ovšem leží v Indickém oceánu více než 16 000 km od Falkland.

Obamovo neutrální stanovisko kontrastuje s chválou, kterou zahrnul Camerona během státní návštěvy ve Washingtonu 14. března.

"Po desetiletí spolu naše jednotky stály na bojišti... Takže Davide, děkuji, jako vždy, že jste takovým vynikajícím spojencem, partnerem a přítelem, ...naše spojenectví je tak silné, jako vždy bylo," řekl tehdy Obama.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7813

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2012