Perly v bažině

2. 12. 2011 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Rozlítit panského panáka v zahradě utrpení bývá nebezpečné. V demokratickém lesíku můžeš, bratře, padnout na lapky nevídaných rozměrů a různých kategorií. Kam se hrabou mafiánské filmy či detektivky. Bičování kapitalismu v porevolučních časech přináší rozčarování mas; chvastounství odumře, a vida, bořit je mnohem lehčí než budovat! Sehnat pro lidi práci je zatím marnost... Vzít jim peníze, toť jednoduché pravidlo: má dáti, dal! Potažmo vzal!

Nedostatek politické angažovanosti prostého pracujícího lidu nahrává čečetkám, pijavicím, kondorům, hyenám; a otrlým charakterům potřebných k ovládnutí našeho malého mocenského jeviště, odkud slýcháme árie i z daleké prérie. Chceš-li přežít, bratře, buď obratný, vynalézavý,  přizpůsobivý, lstivý, mrštný a drž se vítězů za cenu ztráty cti i paměti. Nelituj se, pokoř se, zapomeň na mravnost, vždyť úctyhodný ekonom pravil: politik, který nelže, nemůže být politikem dlouho. Takže, být lhářem se vyplácí?! Oblbování mas se bude učit na vysokých školách, podučitelů, učitelů, docentů a profesorů dostatek.

Stalo se: jeden nechvalně  slavný ukradl scénář kolegovi a nic se nestalo. Druhý doveda,  angažovaný modrosvazák, pak  bohu milý evangelík, přešel mrštně k judaismu, příště se zřejmě nalakuje na žluto... Tohle jsou drobné lapálie. Žijeme v pralese podobných denních lapálií, ovšem už nevnímáme ostře přehmaty a vyložené lži, nactiutrhání, rvaní si výhod do přešitých kapes, kam se toho hodně vejde, jako kdysi na počátku společenských změn! Zapomínáme, v atomovém tempu doby rychlejší než světlo se nedáme nikým a ničím zdržovat; krajiny se nám doslova drolí před očima, ředkvička vyroste za hodinu, kuře za dva dny -- musíme spěchat ke svému konci, vyhrát maratonskou trofej za každou cenu -- být druhý znamená smrt! Vítězit je nám potřeba! Nenechat se zdržovat filosofickými plky odborníků, zapudit  mravokárné myšlenky. Kapitalismus nesnese slabé povahy, váhavce, intelektuální strážce. Kdysi se pělo: kupředu levá! (A dítka přidávala -- holky jsou střeva). Kupředu pravá, doba je dravá! Chop se vesla a nemeškej!

Zastupitelský systém se často mění v systém soukromých čachrů; a divoký kapitalismus rodí odpor. Zlu napomáhá lenivá společnost. Já dneska ještě slušně dýchám a daří se mi kličkovat v houštinách zahrady utpení, co bude zítra a pozítří neřeším. S lenivostí na mne nechoď!

Co je prý malé, je hezké - přinejmenším lež a výmluva! A přece. Kdesi v Rakousku je fabrička, majitel se k zaměstnacům chová jako k rodiným příslušníkům -- není práce, budu platit méně, ale platit budu, mám za vás odpovědnost, nejsem žádný orlosup! Pohádka? Ne, čerpáno z dokumentu uvedeného televizí.

Věštírny a rozumbaby. Televizní sešlosti přináší zábavu hlavně v regionech, kde o práci nezavadíš -- a je-li ti čtyřicet, jsi zralý k odpisu! Omílání statistických přehmatů, politických pohádek, porevolučních dojímání -- ještě že máme seriály! Čest a sláva zemřely!  Pramen údajně vyschl, takže není hanba uhnout státní moci, nezná slitování. Mstitelé i pravdoznalci unaveni, nastoupila garnitura nestoudných lasiček a lišek podšitých! Koho srazí, nelitují! Pryč s pravdoznalci, disíky a pochybovači všeho myslitelného druhu!  Prodavači fiktivních pouček kupředu! Právo není jedno, moulo! Právem se ohánějí většinou žalovaní! Všechno něco stojí, proč by měla být spravedlnost zdarma, kam bychom přišli? Právo jest toto: hladce obrace!

Přemrštění milovníci politiky jsou ustájeni v  politických maštalích a domnívají se, že jsou vyvolení, ne zvolení prostým lidem -- a ke všemu jsou přesvědčeni, že jejich pravda a rozhodnutí mají celosvětový význam; mnohé země pode dnem chudoby čekají na naše vládce jako na spásu -- četná místa v Číně se těší na odborníky, aby jim pomohli udržet dosavadní životní úroveň. Pozor: Laciná věc nevydrží! Jste laciní? Rádi mluvíte do zásoby, avšak slova nikoho ještě nenasytila a na zázraky Krista jste krátcí. Vládne sobectví jedinců -- vládnete, žel, zatím vy!

Kulaté tetičky a meteorističtí strejčkové, korupčníci, zaprodanci pekla, nemyslete si, že máte balvan zdraví! Jednou poznáte na vlastní kůži zdravotnické reformy! Všeho dočasu!  A pomyslete, že se můžete mýlit, jak říkal voják Josef -- mejlej se blbci i ministři... Stát a peníze -- ne,  státní úředníci a peníze, to je oč tu běží. Máte hroší kůži, zapletli jste se do afér velmi, velmi, vědomě, lžete ani se nečervenáte -- vaše divadelní prkna rychle hnijí. Hrajete kusy k nevíře, hrajete špatně, ale rádi se posloucháte, rádi se vidíte, rádi oblbujete plaché znavené voličstvo.

Malá ukázka z knihy Psi a vlci:  

"Honili se za hovnem, říká můj fotr, sevřeli ho, aby o něj nepřišli, tím hovnem se popatlali, a začali  se rozhlížet, kdo to hovno první přines... a pár jich vybrali a zhoupli a teďko z toho blijou a nevědí, na koho ty kurvárny nastrčit...Každý revolucionář dostane po právu přes držku, říká fotr, když není právě nalitej, každá revoluce je kurva a musí se prodávat, aby zvítězila."

"Tos nás uklidnil," řekl Kory. "Jenže, co my lidi? Co my, vole?"

"My lidi jsme v hajzlu, kdo má zdravej rozum vypadne. Není naděje, že se to změní. A víte proč, pazdráti? Protože v tomhle hnízdě by se museli vysadit nový lidi a to se nikomu nepovede."

Perly v bažině jsou skryty -- kdo je najde, bude prý vítěz. 

0
Vytisknout
12646

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011