Merkelová plánuje reformu eurozóny

3. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová požaduje přísnější kontrolu nad utrácejícími partnery Německa v eurozóně. Uklidnila finanční trhy, když konstatovala, že je načase přestat hovořit o fiskální unii a začít ji vytvářet. Uvedla však, že jednání o větší a centralizované kontrole nad rozpočty 17 členů eurozóny se nedá uspěchat a bude zapotřebí riskantní nové vyjednání Lisabonské dohody.

Úrokové míry na italských a španělských vládních půjčkách ostře poklesly a akcie na burzách vzrostly na základě nadějí, že politikové začínají eurokrizi brát vážně. Avšak Merkelová uvedla, že proces změn možná bude trvat roky a mohou jej ohrozit poliitkové, kteří budou chtít si uchovat kontrolu na rozpočtem své země.

Francie a Německo se pokusí vytvořit přesnější plán během vrcholné schůzky v pondělí poté, co Merkelová vysvětlí své návrhy německému parlamentu.

Sarkozy není ochoten předat právo Francie určovat svůj vlastní státní rozpočet a vládnou obavy, že šéfové států EU se na summitu příští víken v Bruselu budou schopni domluvit jen o podružnostech.

Merkelová chce prosadit nový vynutitelný režim, v jehož rámci by se země musely vzdát vlastní kontroly nad státním rozpočtem, který by jim určoval nadřízený evropský úřad. Ten by měl právo schvalovat anebo vetovat jednotlivé národní rozpočty. Trestal by také ty země, jejichž úroveň zadluženosti by hrozila destabilizovat společnou měnu.

Navrhovaná opatření Merkelové ani tak neřeší současnou krizi jako se snaží vytvořit trvalejší systém, který má zabránit tomu, aby k dnešní krizi došlo znovu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9335

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2011