Afghánistánu údajně chybí čtyři miliardy dolarů na obranu

2. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Afghánské bezpečnostní síly by měly koncem příštího roku dosáhnout plných personálních stavů, tj. 352 000 osob. Je ale možné, že se Kábul bude muset nakonec obejít s mnohem menší armádou, protože na tu dosud plánovanou nedostane ze zahraničí dost peněz.

Podle zjištění listu Guardian budou Afghánistánu po roce 2014 scházet 4 miliardy dolarů na obranu. A právě v té době by měly plně převzít zodpovědnost za boj s povstalci. Je tedy otázka, zda by kábulská vláda vůbec měla prostředky nezbytné k pokračování v boji. 

Armáda a policie mají nyní zhruba 308 000 mužů a koncem příštího roku by měly naplnit své stavy úplně. Západní strategie spočívá v "afghanizaci" konfliktu - tj. místní jednotky postupně přebírají stále větší díl odpovědnosti za bezpečnost v zemi a v roce 2014 by měly být staženy všechny zahraniční jednotky kromě výcvikových specialistů a protiteroristických komand. 

Nicméně náklady na provoz bezpečnostních sil s 352 000 muži jsou odhadovány asi na 8 miliard dolarů - a američtí představitelé sdělili evropským protějškům, že Washington je připraven zaplatit maximálně 3 miliardy, což je částka, kterou každoročně věnuje Izraeli. Další dárci patrně věnují jednu miliardu. Pokud se už nenajdou další zdroje, stačilo by to pouze na bezpečnostní síly platící 220 000 osob.

Afghánští i zahraniční představitelé v Kábulu se shodují, že takto velké síly by byly s to odolávat Talibánu pouze tehdy, pokud by došlo k průlomu v mírových rozhovorech, nebo pokud by Talibán zkolaboval. Obojí je nepravděpodobné. 

Tato neradostná vyhlídka vyvolala v Karzáího administrativě pozdvižení. Karzáí bude v pondělí předsedat mezinárodní konferenci v Bonnu, která by měla vyústit v mezinárodní závazky ohledně další podpory Afghánistánu po roce 2014. Podle zprávy Světové banky čeká zemi v tom nejlepším možném případě ještě i v letech 2021-2022 fiskální deficit ve výši 25% HDP. 

USA daly najevo, že očekávají příspěvky dalších zemí na afghánskou obranu.

Afghánským představitelům situace nepříjemně připomíná rok 1989, kdy odešla Sovětská armáda a zmizela i západní pomoc, načež se země propadla do mnohaleté občanské války. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6901

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2011