H.Ch. Andersen kontra politici-pohádkáři. Aneb: chystejte koberec a smeták!

10. 11. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Obrazně řečeno, Andersen je "táááákhle malinkej" ve vyprávění pohádek proti tomu, jaké pohádky umějí vyprávět čeští politici "pohádkáři". Lépe řečeno průšviháři, ale vůbec nejlépe se k nim hodí lháři (i v pohádkách se ne vždy říká jen pravda). Pozoruhodné na tom je, že ani několikeré předchozí případy "pohádkářů", jako např. Barták, Vondra, Bárta, Kočí, Babák, Škárka, ale i dříve Gross, Kalousek, neodradí další a další chytráky od podobných finančních transakcí, potažmo pohádek. Dnes se k nim bez hany a studu zařadil nejnovější pohádkář, ministr Martin Kocourek. Proč pohádkář? Protože jeho vyprávění, jak k penězům přišel, je stejně zábavné a zajímavé jako samotné pohádky Hanse Christiana Andersona.

Snad jen díky investigativním novinářům, v tomto případě z MF Dnes, se operace "16 milionů pro maminku" alias ministr Martin Kocourek, dostaly na světlo boží skutečnosti, které si pan Kocourek ani v nejmenším jistě nepřál. Ale stalo se a novináři MF Dnes zjistili, že paní matince ministra Kocourka "přistálo" na účtu podivných 16 milionů korun.

Jaká byla reakce M. Kocourka na toto zjištění? Pohádková! Krátce poté, co informace o podivných milionech vyšly najevo totiž Kocourek tvrdil, že se na původ peněz musí své matky zeptat! O tom, že by mělo jít o jeho vlastní peníze, nepadlo ani slovo.

Poté tvrdil, že to jsou jeho osobní a rodinné prostředky. Jde prý hlavně o úspory z podnikání. Ale jindy také řekl, že jsou to peníze z pojistek v rámci kompenzace následků jeho těžkého úrazu, jindy mu ulétlo, z dividend ČEZ, kde působil jako šéf dozorčí rady.

Přesto se ministr zásadně ohradil proti všem předchozím spekulacím, že by peníze mohly souviset s jeho tehdejším angažmá v čele dozorčí rady ČEZ a odmítl i možnost, že by peníze mohly pocházet od hazardních lobby. V pohádkách se může říkat všechno, otázka, je, zda se tomu věří!

Aby toho nebylo málo, snažil se dál vykládat pohádky o tom, že svůj majetek v roce 2008 "uklidil" proto, že se ocitl ve složité rodinné situaci. Aby tomu dodal patřičnou důležitost, řekl, že je uklidil proto, aby je utajil před manželkou, se kterou se prý v té době rozváděl. Chtěl se tím vyhnout dělení svých peněz během rozvodového řízení.

To dokazuje jeho (ale i jiných) hamižnost a touha po penězích, což je jejich jediným politickým cílem. "Svěřil jsem je do správy Key Investments proto, abych je odklonil od případných problémů s mou složitou situací (rozvodem) v té době," vysvětloval. "Mám čisté svědomí," dodal. No právě, to mají a měli vždy všichni! Zcela jednoznačně však rezignaci na vládní post odmítá.

Nutno poznamenat, že jakkoliv z uvedeného vyplývá jeho (ne)jistá suverenita při zdůvodňování těchto peněz, při tiskovém konferenci však byl evidentně nervózní a na otázky novinářů jen obtížně hledal (mnohdy ani nenašel) odpovědi. Trapas! V konečném výsledku toho mnoho nevysvětlil, takže původ 16 milionů na účtu jeho matky není zdaleka objasněn.

Také proto se případem v úterý začala zabývat i protikorupční policie. Svou roli, kromě samotného M. Kocourka v tom totiž hraje zmíněná společnost Key Investments, neboť s obchody Key Investments se již řadu měsíců zabývá policie. Key Investments mj. sehrála jistou roli i v případě neskutečně rychlého a záhadného zbohatnutí bývalého premiéra Grosse.

Kocourek byl od prosince 2006 do srpna 2010 šéfem dozorčí rady ČEZ a právě v době, kdy zastával tuto pozici, dorazily na účet jeho matky Jindřišky Kocourkové cenné papíry, které po třech měsících prodala za 16 milionů korun. Jakým způsobem předtím Kocourková zaplatila za dluhopisy, které dostala od neprůhledné firmy Eton Ventures registrované v Novém Mexiku, není jasné.

Jak výše uvedeno, verzí a možností je ze strany M. Kocourka přehršel. Jedna lepší, než druhá. Pohádka, která by se místo "Jak hloupý Honza ke království přišel" mohla jmenovat " Jak chytrý Kocourek k 16 milionům přišel!" Pohádkář Anderson napsal řadu pohádek, zda by se za tuto pohádku, kdyby ji napsal on, styděl nebo ne nevím, ale jistě mnohým konkuruje. Zvláště, je-li tím Šťastným Honzou člověk na postu ministra vlády rozpočtové odpovědnosti, člen ODS jakožto strany, která vyhlásila nesmiřitelný boj korupci. Konec konců, ani tento "boj" nemá daleko k pohádce, že? Nezbývá než čekat, jak se tyto pohádky budou líbit těm, kterým jsou vyprávěny, tj. premiérovi, koaličním partnerům, ale stejně tak i opozici.

Podle posledních zpráv však pan Kocourek odmítl koberec a smeták a pod tlakem zřejmě nespokojeného premiéra Nečase podal demisi. Tak to je jediné rozumné slovo, které v poslední době ze sebe dostal. Pokud by "zažil" stejného rozumu před zhruba týdnem a zvážil, zda jeho "pohádkám" bude někdo věřit, zjistil, že není v pozici Vondry, který ač demisi nabídl a Nečas ji nepřijal, mohl si ušetřit trapnosti a morální opovržení.

Jenže co naplat, peníze zatemňují mozek a jak je vidět, umí člověka i pěkně ztrapnit! Nic na tom nemění fakt, že trapná je v podstatě celá dnešní koaliční vláda rozpočtové odpovědnosti v čele s premiérem Nečasem! Svým způsobem nic převratného pod Kramářovou střechou.

0
Vytisknout
9962

Diskuse

Obsah vydání | 11. 11. 2011