WIKILEAKS:

Veškeré, nezredigované americké diplomatické depeše zveřejněny na internetu

1. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

V důsledku bezpečnostního lapsu byl na internetu zveřejněn kompletní archiv všemch 251 000 tajných amerických diplomatických depeší, aniž by z nich byla odstraněna jména osob, které mohou být ohroženy.

Server Wikileaks zveřejňoval tyto depeše po redakčních úpravách během posledních 9 měsíců postupně.

Jeden uživatel twitteru nyní zveřejnil odkaz na plnou, nezredigovanou databázi amerických diplomatických dokumentů. Údajně dal dohromady informace, zveřejněné v několika médiích, které citovaly soupeřící server OpenLeaks jako jejich původní zdroj.

Wikileaks zveřejnily prohlášení, v němž obviňují z prozrazení dokuemntů knihu dvou novinářů z Guardianu, Davida Leigha a Luka Hardinga, která vyšla v únoru 2011.

Wikileaks v prohlášení tvrdí: "Jeden novinář z Guardianu, buď z nekompetentnosti nebo ze zlé vůle, porušil bezpečnostní dohodu, podepsanou šéfredaktorem listu Guardian Alanem Rusbridgerem, a zveřejil přísně tajné heslo k celé, nezredigované databázi Cablegate na Wikileaks. Už jsme zkontaktovali americké ministerstvo zahraničí a zahajujeme předžalobní akce." Deník Guardian toto obvinění popírá.

Guardian uvádí: Databáze tajných dokumentů byla na internetu k dispozici deníku Guardian několik hodin a pak byla vymazána, jak je to v souladu s bezpečnostními předpisy. Avšak databáze se pak objevila na bit torrentu. Je pravda, že naše kniha, vydaná v únoru, obsahovala heslo k databázi, ale nikoliv informaci, kde se databáze nachází, a byli jsme informováni o tom, že heslo je pouze dočasné. Nikdo nevyjádřil žádné znepokojení, když byla kniha v únoru vydána a Wikileaks měly řadu měsíců na to, aby databázi umístily jinam."

Julian Assange hovořil po dobu 75 minut s Cliffem Johnsonem, právním poradcem amerického ministerstva zahraničí. Wikileaks naléhaly na to, aby americké ministerstvo zahraničí informovalo ohrožené osoby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7686

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2011