Zavraždili Alberta Camuse agenti KGB?

7. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Italský deník Corriere della Sera přišel s teorií, že francouzského spisovatele, filozofa a sukničkáře Alberta Camuse, který zahynul r. 1960 ve věku 46 let při autonehodě, údajně usmrtila sovětská KGB za to, že kritizoval Sovětský svaz. Teorie je založena na výrocích Gionanniho Catelliho, italského univerzitního učitele a básníka, který si povšiml, že v italském vydání deníků Celý život slavného českého básníka a překladatele Jana Zábrany chybí určitá pasáž.

V chybějícím odstavci píše Zábrana: "Dověděl jsem se něco velmi podivného od muže, který znal spoustu věcí a měl velmi informované zdroje. Podle něho nehodu, při níž přišel o život r. 1960 Albert Camus, zorganizovali sovětští špioni. Poškodili v automobilu pneumatiku pomocí vysoce technologického zařízení, které způsobilo, že se při rychlé jízdě v pneumatice objeví díra.

Rozhodnutí usmrtit Camuse vydal sovětský minisr zahraničí Dmitrij Trofimovič Šepilov. Byla to reakce na článek, který vyšel ve francouzském časopise Franc/tireur v březnu 1957, v němž Camus zaútočil na Šepilova a obvinil ho explicitně z událostí v Maďarsku." Camus odsoudil to, co nazval "Šepilovy masakry" - rozhodnutí Moskvy utopit maďarské povstání r. 1956 v krvi.

O rok později rozhněval Camus znovu sovětské úřady tím, že veřejně podpořil ruského spisovatele Borise Pasternaka, také nositele Nobelovy ceny a autora románu Dr. Živago, díla, které Stalin zakázal.

Oliver Todd, bývalý korespondent BBC v Paříži, jehož životopis Alberta Camuse vyšel anglicky r. 2000, konstatoval, že v sovětských archivech nic nenašel o tom, že by Moskva nařídila Camusovu vraždu. Dodal však: "Je zajímavé a zábavné a je pravda, že dokumentace KGB je plná informací o tom, jak Sověti používali Čechoslováky k tomu, aby dělali jejich špinavou práci. Nemyslím si však, že je tato historka pravdivá."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9331

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2011