Privatizace Šumavy na dohled?

2. 8. 2011 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Na své poznámky a články o dění v Národním parku Šumava (NPŠ) jsem dostal e-mailem několik nesouhlasných ohlasů, jež se jeden druhému velmi podobají:

My chceme Šumavu zelenou, jsme turisté, lyžaři, cyklisté a když tam přijedeme - atakdále.

Také se pisatelé vesměs upřímně přiznávají, že nejsou na dané téma odborníky, ale když byli v Rakousku, Švýcarsku, USA, tak tam viděli, jak je příroda zelená - atakdále.

Jedna paní Zcestovalá se vyznávala z touhy zalyžovat si z Hochfichtu/ Smrčiny, až tam bude nejen lanovka z Nové Pece, ale také sjezdovky, jako jsou na rakouské straně.

Ano, vážení, těšte se! Kácení se tam už chystá. Bude se bojovat s kůrovcem právě na místech vhodných k lyžování.

Také už se tam skupují pozemky, aby se na nich vydělalo, až se bude ten náš lyžařský ráj budovat. Sjezdovek by mělo být aspoň pět, aby se provoz lanovky vyplatil. Kromě toho se připravuje projekt pořádné silnice z Nové pece na Zvonkovou místo dnešní úzké cesty pro cyklisty a běžkaře v zimě. Všechno se to projednávalo v kuloárech slavnostního setkání na oslavu dvacátého výročí NPŠ v Srní. Všichni relevantní V.I.P. partneři tam byli, tak to půjde hladce. Vyhlášení NPŠ pouhou vyhláškou v červenci 1991 bylo jedním, ale opravdu velkým nedorozuměním.

Aby se zabránilo komplikacím a možným protestům "ekoextrémistů" (nový pojem vynalezený "místními obyvateli" Modravy), připravuje se nový zákon o NPŠ, jehož návrh je těmto plánům ušitý na míru. Po malé, velké a kdovíjaké další privatizaci se bude privatizovat Šumava...

Není náhodou, že to bude zákon jenom pro NPŠ a tedy pro území, které bylo z větší části hraničním pásmem nebo vojenským prostorem, i když odborníci a zdravý rozum namítají, že by měl být přijat zákon o všech národních parcích v ČR. Sněžka už se totiž zprivatizovat nedá, ale na Šumavě je pořád dost "státního".

Takže, vážení milovníci zelené Šumavy a "místní obyvatelé" Modravy s vaším upřímným vyznáním (ukazujícím spíš na pražskou inspiraci), ŠUMAVU NEDÁME, RADŠI NP ZBOURÁME, které jste si dali na transparent protestního průvodu proti "ekoextrémistům".

Přemýšlejte, komu a čemu naivně sloužíte! Určitě ne "zelené Šumavě". To je jen takové líbivé heslo.

V době založení NPŠ byla takovým heslem "pravda a láska", ze které se stal kšeft a tunel. Něco podobného se chystá na Šumavě a asistují tomu stejní šíbři.

Ti změní NPŠ na SPŠ - Soukromý pozemek Šumava.

0
Vytisknout
9685

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2011