Cukrovku typu 2 je zřejmě možno vyléčit krutou dietou

24. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Pacienti, kteří měli dlouhá léta cukrovku typu 2 (způsobenou obezitou) byli podle britské studie vyléčeni, nejméně dočasně, tím, že dodržovali po dobu dvou měsíců extremní nízkokalorickou dietu.

Toto zjištění vědců z Newcastle University zpochybňuje dosavadní představy o této nemoci, podle nichž byla cukrovka typu 2 celoživotní chorobou.

Cukrovku je nutno kontrolovat insulínovými injekcemi a dalšími léky. Cukrovka může končit oslepnutím a amputací končetin, také zkracuje život.

Z výsledků projektu realizovaného v Newcastlu vyplývá, že se pacient může uzdravit, nikoliv pomocí léků, ale pomocí diety.

Vzorek pacientů byl ovšem malý. Jedenáct lidí se účastnilo projektu, financovaného organizací Diabetes UK. Po dobu dvou měsíců museli omezit příjem potravy na 600 kalorií denně. Avšak o tři měsíce později z 11 pacientů se jich 7 zcela uzdravilo.

Cukrovka typu 2 vzniká v důsledku příliš velkého množství glukózy v krvi. Má silnou vazbu na obezitu, na rozdíl od cukrovky typu 1, která obyčejně vzniká u lidí, jejichž tělo není schopno vyrábět inzulín a proměnit tak glukózu v energii. Pacienti musejí denně dostávat inzulinové injekce.

Z výzkumu v Newcastlu vyplývá, že extremně nízkokalorická dieta vede k tomu, že tělo odstraní tuk, který blokuje slinivku břišní a tak jí zabraňuje, aby vyráběla inzulín.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
19699

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2011