Překvapivě pozitivní vývoj ve věci Konstantina Ostrozsynského

23. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Napsal nám Milan Daniel, který se - spolu s mnoha jinými - aktivně podílel na pomoci v případu mladého Ukrajince, který v Praze onemocněl leukémií a systém mu odpíral zdravotní péči. Milan Daniel nás informuje, že případ Konstantin má náhle šťastný konec. Jsme velmi rádi a děkujeme všem, kdo pomohli.

Jan Čulík

Případ Konstantin nečekaně na dobré cestě

Mladý Ukrajinec Konstantin Ostrozsynskyj, který po pěti a půl letech pobytu v ČR onemocněl leukémií a hrozilo mu, že náklady nemocnice na léčbu nebude moci uhradit, má nyní reálnou šanci být léčen a vyléčen.

Po bližším prostudování zákona o pobytu cizinců K. O. zjistil, že v jeho případě je možné jeho začlenění do systému veřejného zdravotního pojištění. O začlenění tedy požádal a hrazení jeho léčby by tím mělo být vyřešeno. Správnost postupu byla nezávisle na sobě potvrzena dvěma právníky specializujícími se na cizinecký zákon.

Přístup do veřejného zdravotního pojištění všem cizincům, kteří z něj byli dosud vyloučeni (kromě studentů VŠ) by navíc měla brzy umožnit novela zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Konstantinovi tedy zbývá jen popřát, aby jeho léčba byla úspěšná a mohl se co nejdříve vrátit do normálního života.

Veřejná sbírka Diakonie je pozastavena a došlé příspěvky bude dárcům vracet.

0
Vytisknout
5017

Diskuse

Obsah vydání | 23. 6. 2011