Pirátská strana k zavádění cenzury Internetu: Sněmovna je zablokovaná ve 20. století

20. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Praha - 20.6.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Poslanecká sněmovna bude v úterý 21. června rozhodovat o tom, zda zavede cenzuru Internetu. Přílepek k zákonu o loteriích (nový paragraf 2a, vložený do zákona o službách v informační společnosti) totiž všem provozovatelům elektronických prostředků ukládá povinnost blokovat stránky loterijních společností, které nemají licenci ministerstva financí, a všechny stránky, na kterých je reklama na takové společnosti.

Zákon, jehož technickým provedením se poslanci vůbec nezabývali, zavádí protiústavní odpovědnost poskytovatelů internetového připojení za obsah internetových stránek a nedostupnost těch "škodlivých".

Mikuláš Ferjenčík, místopředseda Pirátské strany, říká: "Jediný způsob, jak by se mohl poskytovatel internetového připojení vyhnout porušování tohoto cenzurního zákona, je zprovoznění seznamu povolených stránek. Zřejmě by už ovšem nemohl inzerovat, že poskytuje připojení k celosvětové síti Internet, protože by tím klamal spotřebitele..."

Předkladatelé zamrzli v myšlenkových konceptech 20. století a myslí si, že existuje český Internet, který mají ve své moci. Internet ovšem hranice nemá, pakety informací cestují rozličnými trasami a nelze je permanentně hlídat. Představa, že portál legální sázkové společnosti, která má server v Německu a řádně tam platí daně, bude muset poskytovatel internetového připojení blokovat jen proto, že vadí české konkurenci, je absurdní. Svobodné šíření informací bez ohledu na hranice státu zaručuje i Listina základních práv a svobod.

V případě, že bude cenzurní přílepek schválen, použije Pirátská strana všechny dostupné právní prostředky k jeho zrušení (od správní žaloby přes stížnost k ústavnímu soudu až po žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva). Zároveň je třeba očekávat, že podobný zákon vyvolá spontánní kyberprotesty, které mohou vést kupříkladu k dlouhodobému zablokování webu poslanecké sněmovny.

Petici Internet bez cenzury podepsalo během 3 dnů více než 10 000 uživatelů sítě a ti nehodlají jen tak rezignovat. Počet signatářů navíc neustále narůstá. Lidé se tak snaží poslance přesvědčit, že Internet si přejí zachovat svobodný a bez jakékoli cenzury.

Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany, návrh komentuje slovy: "Svobodný Internet potřebuje každý. Pokud si poslanci myslí, že ho mohou lidem jen tak sebrat, šeredně se mýlí."

Pirátská strana se ujme role tlumočníka, který vládnoucím starým strukturám vysvětlí, že občané si zavádění cenzury nepřejí.

0
Vytisknout
6205

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2011