Půjčková demokracie

10. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Sám (nominální, nikoli faktický) premiér při svém vystoupení ve Sněmovně uznal, že plat Petra Fejka (asi čtvrt milionu měsíčně) jako ombudsmana pro zákazníky Českých drah je na státní firmu a odpovědnost plynoucí z pracovní činnosti příliš vysoký. Vláda, která chce "šetřit" a bere lidem peníze kvůli "potřebným reformám", dovoluje státnímu podniku takto rozhazovat peníze daňových poplatníků. Kdo za to nese odpovědnost?

Bývalý ministr dopravy Vít Bárta (současný ministr dopravy je premiérem přímo ve Sněmovně vyzván, aby zjednal nápravu, tedy věc je přímo v gesci ministra dopravy). Vít Bárta je zakladatel Věcí veřejných a půjčkové demokracie, který kvůli své obálkové charitě čelí policejnímu vyšetřování.

Při čtení informací o Fejkově platu si znovu a znovu vybavuji Johnova často opakovaná slova, že Věci veřejné neukradly daňovému poplatníku ani korunu.

Bohuslav Sobotka ovšem podle mého velmi zřetelně pochopil "charitativní činnost" Věcí veřejných, když (cituji ČT24) podle něj Bárta chtěl Fejka "uplatit a motivovat ho k tomu, aby v budoucnu kandidoval na kandidátkách VV, například jako lídr v krajských volbách."

Pokud jde o Johnovu kabrňáckou bojovnost za peníze daňových poplatníků a jeho neotřesitelnou pravdomluvnost, kterou už tak ctně osvědčil vůči své bývalé ženě, které tajil po mnoho let svůj nemanželský poměr a dítě z něj vzešlé, ukazují se v novém světle.

Chudák John natolik dbal o naše peníze, že jako bývalý ministr vnitra vyplatil svým nejbližším spolupracovníkům celkem 2,4 milionu korun v odměnách.

Když to prasklo a John se to snažil vysvětlit, vyloženě si protiřečil, nemluvil pravdu a dokonce, což je na tom to nejpikantnější, obě proti sobě jdoucí vysvětlení, která poskytl, ho obžalovávají z toho, že porušil platné předpisy.

Opravdu velmi výmluvný případ, který ukazuje nekončící příběh Věcí veřejných zase z jiného světla, jde však stále o tutéž substanci: půjčkovou demokracii.

Fejkův plat čtvrt miliónu je křiklavý a těžko obhajitelný, řekl Nečas ZDE

Bártu bude kvůli obálkám s penězi stíhat policie ZDE

John bude muset znovu vysvětlovat na policii. Poprvé nemluvil pravdu ZDE

0
Vytisknout
12228

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2011