NOVÝ SERIÁL ADAMA CURTISE

Jak na nás všechny dohlížejí stroje láskyplné milosti

24. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Televize BBC začala v pondělí vysílat nový třídílný seriál vynikajícího britského dokumentaristy Adama Curtise, tvůrce seriálu The Power of Nightmares (Moc nočních můr).

Curtis dělá to, co v nejlepších dobách bylo vždy vynikající vizitkou BBC: vizuálními prostředky sděluje divákovi složité teoretické myšlenky.

Nynější trojdílná série filmů vysvětluje, jak se lidé stali otroky počítačů, které vytvořili. I když si to neuvědomujeme, dnes pohlížíme na svět výlučně očima počítačů.

Seriál líčí příběh snu, který vznikl v devadesátých letech. Podle něho měly počítače vytvořit nový, stabilní svět. Počítače měly vybudovat nový druh světového kapitalismu bez rizika a bez krizových cyklů minulosti. Počítače také měly zrušit politickou moc a vytvořit novou demokracii prostřednictvím internetu, v jejímž rámci měly být propojeny miliony jednotlivců bez hierarchie.

První část tohoto seriálu vypráví příběh dvou perfektních světů. Jedním byla v padesátých letech skupinka žáků spisovatelky Ayn Randové. Považovali se za prototyp budoucí společnosti, v níž si budou moci všichni realizovat své sobecké touhy. Druhým perfektním svěem byla globální utopie kterou se v padesátých letech rozhodli vybudovat digitální podnikatelé z Křemíkového údolí v Kalifornii. Mnozí z nich také byli žáky Ayn Randové. Byli přesvědčeni, že nové počítačové sítě vytvoří společnost, v níž si všichni budou moci realizovat své sobecké touhy, přesto však nevznikne anarchie. Přidal se k nim Alan Greenspan, který byl také žákem Ayn Randové. Nabyl přesvědčení, že počítače vytvářejí nový stabilní kapitalismus.

Avšak sen o stabilitě obou světů rozbily dvě dynamické lidské síly - láska a moc.

Nový počítačový svět destabilizoval světovou ekonomiku ještě více než kdy předtím. Po finanční krizi devadesátých let, která zasáhla Dálný východ, země jako Jižní Koreu a Indonésii, zajistila po roce 2000 Čína svou fiskální a hospodářskou politikou, jíž začala řídit Spojené státy, aby ke krizím už nedocházelo na Dálném východě, ale v euroatlantické oblasti.

Ke Curtisovým filmům se vrátíme v Britských listech podrobněji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14025

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2011