Milan Štěch oslavy konce války neignoroval

13. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Britské listy před několika dny publikovaly článek Miloslava Štěrby "Zlata ubývá, generálové přibývají". V jinak zajímavém textu se objevuje řečnická otázka, kde byl předseda Senátu Milan Štěch, když ústavní činitelé (shodou okolností všichni z ODS) na Vítkově připomínali Den vítězství. Čtenáři je tak mezi řádky sugerován dojem, že druhý nejvyšší ústavní činitel ignoruje významné vzpomínkové akce konající se u příležitosti oslav konce druhé světové války, píše Jaroslav Müllner, ředitel sekretariátu předsedy Senátu.

Skutečnost je samozřejmě úplně jiná. V prvních květnových dnech se předseda Senátu zúčastnil mj. vzpomínkového aktu na padlé v Pražském povstání, který se konal u budovy Českého rozhlasu a který rovněž (stejně jako akt na Vítkově) přenášela ČT 24, pietního aktu u Mostu barikádníků nebo oslav 66. výročí osvobození Plzně americkou armádou. Tyto akce pokládal Milan Štěch vždy za mimořádně důležité. Oslav na Vítkově by se pochopitelně zúčastnil také, 8. května však odletěl na dlouho plánovanou pracovní návštěvu Indie, kde jedná s nejvyššími ústavními činiteli i řadou organizací reprezentujících indický obchod a průmysl o dalších perspektivách česko-indické politické a hospodářské spolupráce. Vzhledem k tomu byl na Vítkově zastupován 1. místopředsedou Senátu Přemyslem Sobotkou.

Prosím vás, aby s těmito skutečnostmi byli čtenáři Britských listů i pan Miloslav Štěrba seznámeni. Dojem, že Milan Štěch ignoruje 66. výročí konce války, by byl totiž nepravdivý a vůči předsedovi senátu krajně nespravedlivý.

0
Vytisknout
8688

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2011