POZNÁMKA NA OKRAJ:

O vraždě teroristy a o krádeži pera, neboli rozdíl mezi myšlením a zamyšlením

11. 5. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Otázka Karla Dolejšího, jestli je "Geronimo opravdu mrtev?" a jeho poznámka, že "ostatky bin Ládina koneckonců nejsou k dispozici a fotografie také ne", byly pro mě inspirací ke stručnému komentáři o tom, co se říká a co se raději neříká a co by se vědomě vůbec nemělo ukazovat... Zdá se vám to možná podivné, spojit světoznámou vraždu s veleznámou krádeží. Já si ale myslím, že je přece jen zajímavé, že na jedné straně někteří lidé pochybují, že došlo k protizákonné vraždě, i když se k ní americký prezident hlásí, a na druhé straně, že si někteří lidé myslí, že český prezident jen předstíral, že něco krade.

Ačkoliv jsem v tom druhém případě byl sám kritizován, že jsem tu věc s Klausem, Chile a perem nazval krádeží, více se divím, že někteří novináři, nejen Karel Dolejší, kritizují skutečnost, že americký prezident Barack Obama zakázal zveřejnění fotografii zastřelenému Usámy bin Ládina. Rozdíl mezi těmi dvěma činy není v tom, že jeden z těch dvou prezidentů nemyslel. Václav Klaus se asi nezamyslel nad tím, co by mohlo být z toho, že před kamerou kradl pero, nebo jen zahrál, že ho krade. Podle mého Klaus myslel jen na to, že by mohl získat něco, co zatím nemá. Obama ovšem taky něco chtěl, jenže na rozdíl od Klause se Obama velmi dobře zamyslel nad tím, co by se mohlo stát, kdyby fotografii po zavraždění bin Ládina zveřejnil.

On samozřejmě věděl, že by z ní byli zděšeni nejen muslimští fanatikové. Na druhé straně si ale taky byl vědom, že i bez fotografické dokumentace lidé pochopí, že je Usáma mrtev, protože jinak by se jistě rychle a vítězně hlásil na obrazovce televize Al Džazíra.

Bin Ládin je mrtvý. Neobjevil se v televizi Al Džazíra a al Kájda to potvrdila. Novináři, kterým se nelíbí, že nebyly zveřejněny fotografie mrtvého bin Ládina, nechápou, že Obama vědomě zakázal to, co vlastně musel zakázat. Nebudou se prodávat trička s obrazem zastřeleného bin Ladina, a alespoň trochu rozumní lidé nebudou věřit, že je bin Ládin stále ještě naživu. I politikové by se měli zamýšlet nad tím, s čím jdou na veřejnost, anebo zastáváte názor, že opravdu máte právo na to tuhle fotku vidět?

0
Vytisknout
7309

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2011