ČT nepotřebuje zásadní reformu, potřebuje sebevědomí

Jiří Závozda, místopředseda Rady ČT: ČT nutí komerční televize ke kvalitnější produkci

1. 12. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 17 minut

O posunu komerčních médií směrem k podlézavosti vůči majitelům, inzerentům a politikům a snaze šetřit, kde se dá, byť na úkor kvality. O tom, že ČT údajně takovým tlakům odolává. O potřebě větší míry zahraničního zpravodajství a menšího počtu reportáží o domácích banalitách. O klíčové roli editorů a jejich nedostatku. O tom, že český novinář řeší zásadní problém: ohnout se, nebo odejít? Rozhovor s Jiřím Závozdou, místopředsedou Rady ČT.

BRITÁNIE:

Otec nemocného dítěte, které se léčilo v Praze, byl "šikanován policií po příletu do Británie"

1. 12. 2014

čas čtení 1 minuta



Při sledování situace v dnešní Británii mi často napadá, jak se mění poměry. Před rokem 1989 byl Západ oblastí svobody a ve středovýchodní Evropě vládla policie. Dnes se situace obrací, v mnoha případech napodobuje režim v Británii praktiky bývalého totalitního komunistického režimu, hlavně proto, že obyvatelé netuší, nemajíce znalosti a historické povědomí, že se takto režim choval. Je paradoxem, že v ČR se dnes britské dítě léčilo, kdežto v Británii na jeho rodiče, kteří se snažili získat pro něho co nejlepší léčbu, tamější režim poslal policii, poznamenává Jan Čulík.

Brett King, otec pětiletého Ashyi Kinga, který se léčil protonovou terapií v České republice, se po návratu do Británie na letiště v Gatwicku stal terčem "šikanování britské policie", i když byl předtím ujištěn, že se mu po návratu do Británie nic nestane.

Z videa, zveřejněného v pondělí na Youtube, vyplývá, že Brett King a jeho syn Naveed byli při příletu do Gatwicku zadrženi a byly jim odebrány jejich pasy. Pohraničníci na ně zavolali policii. Brett King na videu říká policistům, "Jak byste reagovali, když se vrátíte do vlastní země, a zacházejí s vámi jako s kriminálníkem? Co jsem udělal kromě toho, že jsem se snažil pomoci svému synovi? Ukažte mi, co na mě máte na počítači a půjdu s vámi. Jinak odcházím, a jestli chcete, tak mě zatkněte."

Podrobnosti v angličtině ZDE

BRITÁNIE:

Protiimigrantská mánie souvisí s britskou žebráckou ekonomikou

1. 12. 2014

čas čtení 4 minuty

Když britský premiér David Cameron přednesl v pátek další projev proti přistěhovalectví do Británie, bylo těžko se vyhnout vtipkování o tom, že člověk, který je v jámě, by měl přestat hloubit, píše komentátor Ian Bell ve skotském deníku The Herald.

Když jde o imigraci, euroskeptickou stranu UKIP a vzbouřenecké euroskeptické poslance britské Konzervativní strany, Cameron nikdy hloubit nepřestane.

Tuğçe Albayrak: Německo se sklání v úctě před studentkou, zavražděnou za to, že pomohla obtěžovaným ženám

30. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Tisíce lidí se po celém Německu účastnily vigilií za studentku, která byla ubita za to, že zabránila skupině mužů v obtěžování dvou žen.

Tuğçe Albayrak, 22, zasáhla, když v městě Offenbach nedaleko Frankfurtu slyšela 15. listopadu křičet o pomoc na záchodě v restauraci McDonalds dvě ženy. Jeden z mužů, kteří ženy na záchodě obtěžovali, ji pak brutálně napadl pálkou nebo kamenem na parkovišti a způsobil jí kritická zranění hlavy, informoval list Sueddeutsche Zeitung. Videokamera na parkovišti zaznamenala, že dívka padla dozadu a udeřila se hlavou o zem.

Typické: Čtenáři IDnes řeší rasovou příslušnost oběti i útočníka v Německu

1. 12. 2014 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Deník IDnes se konečně rozhoupal a také vydal, den po Britských listech, článek o zabité studentce v Německu. Je pozoruhodné, že čtenáři na fóru IDnes se především obsesivně zabývají - zcela irelevantní - rasovou příslušností útočníka i oběti a někteří si dokonce stěžují!, že německá média - právem - neuvedla zcela irelevantní národnost a rasovou příslušnost útočníka. V Německu je dnes samozřejmě nemožné hodnotit lidi podle rasové příslušnosti, kéž by tomu bylo stejně i v Česku...

"Lidé ti moravsky mluvili"

1. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Vždycky, když si přečtu podobnou zprávu jako je "Typické: Čtenáři IDnes řeší rasovou příslušnost oběti i útočníka v Německu", vybaví se mi jedna noticka z Opavského týdenníku z roku 1871 (2 roč., č. 17, s. 8). Dovolím si ji ocitovat,píše Petr Losert:

"Úřední. Troppauer Zeitung vypravuje o jakési pračce, která prý se 22. dubna pozdě večer strhla na konci Panské ulice, kdež prý několik napilých mužů jednoho ze svého středu kyjemi, ano prý i noži tak stloukli a ranili, že ležeti zůstal a teprv za hodnou chvíli se spamatoval a dále vrávoral. Troppauer Zeitung dodává ke zprávě té, že lidé ti moravsky mluvili. Kdyby se tu jednalo o vypátrání zločinců, mohli bychom se domnívati, že se Tr. Ztg. proto o řeči zmínila, aby vypátrání usnadnila; avšak o tom tu není ani pomyšlení; jest tedy patrno, že Tr. Ztg. onen dodatek jen na potupu moravské národnosti učinila. Takové zúmyslné snižování jest v každém listu nechvalné, nejméně však hodí se úředním novinám. Když ti kabrňáci v Tr. Ztg. nesmějí nyní zřejmě snižovat naši národnosť, činí to po zákeřnicku!"

Papež František kontra islamofobie

1. 12. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Jeden z nejnechutnějších trendů poslední doby, jaký pozoruji na českém Facebooku, je islamofobie, přesvědčení, že islám stojí na principech, neslučitelných s evropskou liberální kulturou. Ještě horší je, když ti samozvaní znalci islámu, který představuje více než tisíc let složitých dějin od Indonésie po Maroko, mluví o tom, jak je naše občanská, liberální Evropa postavena na křesťanství, které je tak kladeno do protikladu k islámu.

Zachránci Evropy

1. 12. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

O víkendu se na stranické konferenci francouzské ultrapravicové Národní fronty v Lyonu sešli zástupci evropské krajní pravice. Varovali před "novoosmanskou" Evropou, islámem a přistěhovalci údajně "lačnými po sociálních dávkách". Hlavního spasitele před Bruselem reprezentoval na scéně místopředseda Státní dumy Ruské federace Andrej Isajev.

Rubl dnes ztratil 8% své hodnoty

1. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Ruská měna dnes rapidně devalvovala. Její kurs odpoledne spadl na 53,29 za dolar a 66,50 za euro.

Propad rublu se zrychlil v posledních týdnech kvůli poklesu cen ropy. Ruská vláda je silně závislá na příjmech z těžby a prodeje uhlovodíků a její příjmy se nyní propadly na pětileté minimum, zatímco rubl za měsíc ztratil asi čtvrtinu své hodnoty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Studenti v příštích volbách potrestají konzervativce a liberální demokraty za zvýšení školného

1. 12. 2014

čas čtení < 1 minuta

Rozhodnutí ztrojnásobit univerzitní školné v Anglii na 9000 liber ročně poškodí v květnových volbách britské konzervativce a liberální demokraty. Ti zřejmě přijdou až o 12 poslaneckých křesel v tzv. marginálních volebních okrscích, kde je mezi voliči hodně studentů a kde dosavadní konzervativní a liberálně demokratičtí poslanci nemají zrovna drtivou volební většinu. Vyplývá to z analýzy Higher Education Policy Institute. Studenti budou hlasovat pro labouristy.

Menší vládní partner v dnešní britské vládě, liberální demokrati, drasticky prodělali na porušení svého volebního příslibu, učiněného před volbami na jaře roku 2010. Slibovali totiž, že pokud se dostanou do vlády, zruší univerzitní školné. Jakmile se do vlády dostali, zvýšili ho na 9000 liber ročně. V důsledku toho poklesla jejich podpora z 44 procent r. 2010 na 13 v roce 2014.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEČETLI JSME. NEUVĚŘITELNÉ, ŽE NĚCO TAKOVÉHO DNES MŮŽE VYJÍT V EVROPSKÉ ZEMI:

Článek, který uráží muže i ženy

30. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

"[Muži] oceňují tradiční přístup k rodině a k domácnosti, stručně řečeno uvařeno a uklizeno. Cítí se pak s ženami dobře, tedy jako doma. A to je přeci nejvíc. Ovšem je třeba mít na paměti: muž se moc nechce účastnit procesu vaření a uklízení a jako samozřejmost bere výsledek. Mé doporučení dívkám zní: Učte se vařit! Jak [ženám] pozvolna začnou přibývat vrásky, přichází čas, aby zvládly umění dobrých omáček i knedlíků. Čím je žena starší, tím odpovědněji musí přistupovat i k vaření, pečení, smažení a hodování obecně. Zkušená žena totiž ví, že je potřeba připravit jídlo lehké, výživné a pikantní, aby sex po něm byl vášnivý, dlouhý a úžasný. Ženy touží po splynutí, proto připraví muži krmi chutnou a lahodnou."

Zdroj: ZDE

"Donšajni" a "Armageddon" a jejich hodnocení v hromadných sdělovacích prostředcích

1. 12. 2014 / Jiří Paroubek

čas čtení 3 minuty

V sobotu 15. listopadu dávali v televizi českou filmovou komedii Donšajni a hned pak na jiném programu americký katastrofický film Armageddon. V příloze Lidových novin "Pátek. Lidové noviny", v níž je vždy podrobný televizní program na další týden, k údajům o některých filmech připojují procento vyjadřující kvalitu filmu. Nejnižší je nula a nejvyšší 100 %, takto krajní hodnocení ale dosud žádný film nezískal. Donšajni dostali 30 % a Armageddon 74 %.

(Autor není totožný s bývalým šéfem ČSSD, je to shoda jmen, pozn. red.)

Hodnocení filmů v Lidových novinách je z ČSFD

1. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Hodnocení filmů Donšajni a Armageddon, které se objevuje v Lidových novinách (a také z části v dalších médiích), je přebíráno z internetových stránek Česko-Slovenská filmová databáze (csfd. cz), kde mohou daný film hodnotit všichni přihlášení uživatelé. Registrace je zdarma a přístupná komukoli. Film Donšajni už nemá ani těch zmiňovaných 30, ale 29 % (hodnotilo 2 099 lidí), Armaggedon pak zmiňovaných 74 % (hodnotilo 47 847 lidí).

Není tedy pravda, že by se jednalo o "pomstu" části "kulturní elity", která "není schopna najít cestu k obrazu života obyčejných lidí", ale jedná se právě o hodnocení oněch "obyčejných lidí", u kterých Donšajni propadli. Článek pana Paroubka tepe do nesprávných lidí, poznamenává Petr Losert.

Pozn. JČ: Je politováníhodné, že tzv. "seriozní média" citují primitivní a pofidérní zdroj, jako je ČSFD, který je na úrovni patologických komentářů na fórech českých deníků. O jeho pofidérnosti vypovídá výmluvně například i toto absurdní hodnocení obou zmíněných filmů.

Referendum o ministrově rasismu?

30. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ministr vnitra Chovanec by chtěl vypsat referendum o tom, zda Česká republika poskytne azyl uprchlíkům z oblastí zmítaných válečnými konflikty ZDE. S touto výzvou přichází ve chvíli, kdy Německo hodlá přijmout 140 tisíc uprchlíků ze Sýrie, Švýcaři si odhlasovali, že nechtějí radikální omezení přistěhovalectví a americký prezident rozhodl o zlepšení osudu ilegálních přistěhovalců.

V Británii pracuje až 13 000 otroků

29. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Až 13 000 osob v Británii je podle nejnovějšího odhadu britské vlády obětí otroctví. Jsou to ženy, které jsou nuceny k prostituci, domácí služebnictvo a pracovníci na polích, v továrnách a v rybářství.

Podle Global Slavery Index 2014 však žije v České republice 38 000 otroků a v Evropské unii se umístila za Bulharskem jako druhá nejhorší, viz ZDE, str. 20.

Neférové hlasování rady Státního fondu kinematografie?

28. 11. 2014

čas čtení 4 minuty

Při rozhodování o udělování dotací na nové české filmy došlo tento týden v radě Státního fondu kinematografie ČR k zuřivému konfliktu. Několik členů Rady odmítlo připojit své podpisy k rozhodnutí v podstatě skoro všechny finanční prostředky poskytnout plánovanému snímku Filipa Renče Lída Baarová a zcela ignorovat celou řadu jiných, zajímavých projektů. Vyšla k tomu zpráva na webu Fondu kinematografie, avšak Britské listy mají k dispozici protestní dopis Terezy Brdečkové, informující o situaci, který publikujeme ve veřejném zájmu:

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Tomáš Prouza, český ministr pro EU, kritizoval Davida Camerona na Twitteru

28. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

Jak uvádí Huffington Post, Tomáš Prouza, český ministr pro EU, reagoval na páteční projev britského premiéra Camerona, který chce odebrat přistěhovalcům z EU do Británie sociální dávky, dokud tam nebudou pracovat celé čtyři roky, ostrou kritikou na Twitteru. Zveřejnil fotografii českých letců, bojujících za Británii proti Hitlerovi za druhé světové války, a k tomu napsal: "Pracovali v Británii kratší dobu než čtyři roky. Tak žádný nárok na sociální dávky?" ZDE. Jak Huffington Post připomíná, Cameronovy zásahy proti přistěhovalcům z EU vyvolávají zuřivost i mezi polskými ministry.

Zdroj ZDE

Výdaje Ruska na zbrojení vzrostou o 33%

28. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve Státní dumě Ruské federace byl minulý týden ve třetím čtení schválen návrh zákona № 611445-6 "O federálním rozpočtu na rok 2015 a na plánované období let 2016 a 2017". Jednou z hlavních zvláštností návrhu je výrazný růst výdajů "na obranu". Ve srovnání s rokem 2014 se zvýší o 33% - z 2 471 bilionů rublů na 3 287 bilionů.

Dokumentární filmy z mezinárodního setkání Taizé

23. 11. 2014 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta



Natáčíme dva šestadvacetiminutové časosběrné dokumentární filmy o přípravách a realizaci Evropského setkání mladých Taizé, které se bude konat v Praze na přelomu roku 2014-2015. Na toto ekumenické setkání se chystá kolem 30 000 mladých lidí z ČR i ze zahraničí. Filmy se soustředí na interakci mladých Čechů s lidmi ze zahraničí. Filmy natáčíme v koprodukci s Českou televizi a sháníme finanční prostředky na jejich realizaci.

Prosíme, pomozte nám svým finančním příspěvkem tento projekt uskutečnit.

Děkujeme všem kteří přispěli na výrobu těchto filmů na českém crowdfundingovém serveru Startovač.cz. Vybralo se 9125 Kč, avšak protože sbírka nedosáhla požadované částky, darované finanční příspěvky server Startovač vrátil dárcům v plné výši.

Sbírka pro oba filmy však pokračuje i nadále a k dárcům, kteří od srpna během podzimu přispěli a jimž se ze Startovače peníze vrátily, máme prosbu: Prosíme, pošlete je znovu na nové konto sbírky, které má projekt ZDE. Doufáme také, že na projekt přispějí i další jeho stoupenci. Pro přispěvatele jsou připraveny odměny. Na této facebookové stránce je uvedeno jaké.

Děkujeme.

BRITÁNIE:

Britský premiér odebere přistěhovalcům z EU sociální dávky

28. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

V rámci sílící hysterie ohledně přistěhovalců v Anglii oznámil britský premiér David Cameron, že imigranti z Evropské unie nebudou mít právo získávat tzv. "daňový kredit", sociální dávky při nízkém příjmu. Na ně by měli imigranti získat nárok až po čtyřech letech práce a placení daní v Británii.

Švédsko stvrzuje neutralitu. Program znovuvybudování obranných kapacit si vyžádá patnáct let.

28. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Jan Wickbom ZDE nastiňuje aktualizovanou koncepci švédské obranné politiky. Má být založena na "všelidové" obraně v případě napadení země. Švédsko nemá nepřítele, nehodlá se zapojovat do boje mezi Východem a Západem; ale bude-li napadeno, bude se bránit. Pravidelná armáda přitom coby "tvrdé jádro" slouží k pohotové obraně ohrožených částí území, mobilizace má zajistit pokračování ozbrojeného odporu po dostatečně dlouhou dobu. Obnova systému národní obrany v minulých letech zredukovaného na minimum si ovšem vyžádá patnáct let.

Jak Rusko financuje evropské extremisty

28. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Nedávno bylo odhaleno investigativními reportéry projektu Mediapart, že francouzská krajně pravicová strana Národní fronta získala od První česko-ruské banky půjčku v hodnotě 9 milionů eur. To je však ve skutečnosti jen vrchol ledovce. Samotná Národní fronta jedná o půjčce z Ruska v celkové hodnotě 40 milionů eur - a další peníze směřují k jiným evropským subjektům zastávajícím proruské postoje.

Bezdomovec je taky člověk a občan

28. 11. 2014 / Oldřich Průša

čas čtení 1 minuta

Někteří bezdomovci jsou bezdomovci z přesvědčení, někteří asi ze zvyku, i když jimi původně být nechtěli, někteří kvůli nepříznivým okolnostem, které buď zapříčinili, nebo spoluzapříčinili, nebo nezapříčinili.

Místopředseda Rady ČT: "Česká televize je nejsvobodnější médium v ČR"

27. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Právě nyní probíhá konference Regulace českých médií, organizovaná Fakultou společenských věd UK (27. – 26. 11. 2014, Slovanský dům). Na programu je mediální legislativa, problematika mediálních rad, komunitní média, politická reklama a reklama zacílená na děti a v neposlední řadě sexismus a gender v reklamě. Britské listy jsou u toho.

ČT vystřihla z projevu Miloše Zemana slova "Zdeněk Bakala"

27. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

Dne 13. listopadu pronesl na konferenci k 25. výročí podnikání v České republice Miloš Zeman tuto větu: "Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala, tu mnozí další." Česká televize ve zpravodajství však odvysílala jen: "Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu mnozí další." Video ZDE, na serveru ČT od 0'57" ZDE

ANGLIE:

Co všechno nejsou mešity

27. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

Místní londýnští aktivisté extremně pravicové euroskeptické strany UKIP kritizovali televizi BBC za její "zakořeněnou levicovou zaujatost" za to, že se její reportér údajně dotazoval kolemjdoucích na jejich názory "před jednou londýnskou mešitou". To, co označili za mešitu, byla však katolická Westminsterská katedrála.

BBC Radio Four odvysílá na Nový rok celou Tolstého Vojnu a mír

27. 11. 2014

čas čtení 1 minuta

BBC Radio Four, stanice specializující se na mluvené slovo, zpravodajství, publicistiku a rozhlasové drama, bude 1. ledna 2015 vysílat desetihodinovou rozhlasovou dramatickou adaptaci Tolstého románu Vojna a mír, a to od 9 od ráno do 21.30 večer. Jednotlivá pokračování dramatu budou pouze každou hodinu přerušována krátkými zprávami. Ředitelka Radio Four charakterizovala Vojnu a mír za zřejmě "nejlepší knihu, jaká kdy byla napsána".

28 nevinných životů za jednoho podezřelého teroristu

27. 11. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Hledáček světových sdělovacích prostředků, natožpak pak tuzemských, se sotvakdy zaměří na okolnosti a především následky americké bezpilotní kampaně v Pákistánu, Jemenu, Somálsku, Keni a jinde. A to bohužel i v případech, kdy dochází na lámání chleba a odhalí se namnoze znepokojující skutečnosti, s nimiž by měla být veřejnost seznámena.

Zkoušky vakcíny proti ebole jsou "slibné"

27. 11. 2014

čas čtení < 1 minuta

První zkoušky experimentální vakcíny proti krvácivé horečce ebola naznačují, že je bezpečná mohla by pomoci imunitnímu systému v boji s virem.

Dvacet dobrovolníků bylo očkováno ve Spojených státech. Vědci a Americký národní institut zdraví (NIH) popsali výsledky jako "slibné". Výzkum byl publikován v časopise New England Journal of Medicine.

Nikdo z očkovaných netrpěl vážnějšími vedlejšími účinky a všichni si vytvořili protilátky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Jak se neufinlandizovat

27. 11. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Krátce po rusko-gruzínské válce v roce 2008 jsme s kamarádem diskutovali o tom, jak to udělat, aby si jeho země napříště podobné "radosti" ušetřila. Celkem bez problémů jsme se shodli, že nehledě na počet vojáků, které Tbilisi vyčlení pro Iráky a Afghánistány, Západ jeho zemi před Ruskem bránit nebude. Můj názor, že by se tedy Gruzie měla inspirovat poválečným Finskem (něco jsem o tom i napsal), se ovšem s až tak jednoznačným přijetím nesetkal.

O změně beze mě?

27. 11. 2014 / Jiří Bátěk

čas čtení 3 minuty

„My musíme být tou změnou, kterou si přejeme vidět ve světě kolem nás.“

Mahátma Gándhí

Dnešní doba se vyznačuje ztrátou soudnosti a pohodlností. Jsme informováni, ale čím dál povrchněji, víme stále méně o více věcech. Pohodlnost se vyznačuje neochotou zabývat se podstatnými informacemi či událostmi, neboť je snadnější vyzdvihovat a ulpívat na margináliích, než se zabývat složitějšími a podstatnějšími věcmi.

Měli bychom lidem shazovat peníze z vrtulníků

27. 11. 2014

čas čtení 4 minuty

Bombardujme Německo, Francii, Itálii, Řecko, celou eurozónu penězi shazovanými z letadel, aby se oživila poptávka, argumentuje v deníku Guardian Simon Jenkins. Peníze musejí přijít rovnou do domácností, nesmějí plynout bankám. Banky měly svou šanci a selhaly, peníze lidem nedaly k dispozici.

Pět let po finančním krachu je téměř neuvěřitelné, že šéfové eurozóny čelí nové recesi. Stále dominantní Německo se nenechá přesvědčit. Jeho ministr financí Wolfgang Schauble stále požaduje vyrovnaný německý rozpočet. Nechce připustit kvantitativní uvolňování, tištění peněz.

Deset procent zaměstnanců v eurozóně je bez práce a z mladých lidí je to každý pátý. Řecko přišlo o čtvrtinu svého národního produktu. Plýtvání zdroji je ohromující.

Bude-li anomie, bude bezdomovectví

26. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 11 minut

„Pomáhá solidarita. Ta je však cizí anomii která je tak typická pro tuto společnost. (…) Spolupráce je mizerná, ochota ke spolupráci je poměrně malá a postoje politiků jsou opačné. Většinou se jim hodí prohlašovat něco ve smyslu „já dostanu bezdomovce z ulic, já vás, slušné občany, bezdomovců zbavím“. Taková představa je falešná,“ říká sociolog Libor Prudký, spoluautor Koncepce prevence a řešení problematiky bezdomovectví, jež navrhuje řešení této palčivé společenské otázky v horizontu roku 2020. O cestách vedoucích k bezdomovectví, o ohrožených skupinách lidí, mýtech převládajících v běžné populaci a dalších souvislostech je následující rozhovor. Britské listy ho vydávají u příležitosti První konsensuální konference o bezdomovectví, která v těchto dnech (26. 27. 11. 2014) probíhá v Praze. U příležitosti rozhovoru s Liborem Prudkým pro Regionální TV připomínáme jeho rozhovor na téma bezdomovectví.

Proč podporují Angličané euroskeptické extremisty?

27. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Paralela se situací v ČR není jen náhodná

Poslanci musejí zastupovat občany, ne vládu

Divíte se, že lidi nenávidí politiky v parlamentu? Formální otázky, předstíraný hněv, hlasování na základě stranické disciplíny. Žvanění politiků při interpelacích, píše v deníku Guardian Dan Snow.

Merkelová opouští ostpolitiku vůči Rusku

26. 11. 2014

čas čtení 4 minuty

Projev Angely Merkelové, který pronesla v Austrálii po dlouhém rozhovoru s Vladimírem Putinem, se možná stane signálem zásadní změny v evropské geopolitice, píše v deníku Guardian Natalie Nougayrède, bývalá editorka francouzského deníku Le Monde. Stručně řečeno: Německo ustupuje od ostpolitiky, která byla motorem jeho diplomacie po dlouhá desetiletí. To může pozměnit mocenskou rovnováhu sil v Evropě. Putinova rozsáhlá síť "lidí, kteří Rusku rozumějí" a straní v Německu ruským zájmům, bude nyní zřejmě pod silným tlakem. Také to ovlivní německo-americké vztahy.

Danielův svět

26. 11. 2014 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 4 minuty

Malý promítací sál kina Art, kam se vejde jen asi třicet lidí, byl, jak se zdá neobvykle malým místem pro promítání dokumentárního filmu, o němž se za poslední měsíc tak vzrušeně hovoří. Kontroverzní portrét pětadvacetiletého homosexuálního pedofila Daniela, který natočila režisérka Veronika Líšková, se zabývá obdivuhodným způsobem tématem, které může být pro mnohé složité přijmout. Režisérce se málem dostalo v Jihlavě ovací ve stoje, když tam letos dostala za tento film cenu diváků.

An English version of this article is HERE

Danielův svět - Daniel's World

26. 11. 2014 / Sam Graeme Beaton

čas čtení 3 minuty

Kino Art’s small screening room, which holds around thirty people, seemed an unusually small venue for a documentary which has been creating such a large buzz over the last month. Receiving a near-standing ovation after scooping the audience award at Jihlava, Veronika Líšková’s controversial portrait of twenty-five year old gay paedophile Daniel deals admirably with a subject that some may find difficult to stomach.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2014

11. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

V říjnu 2014 přispělo 195 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 36 037 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v srpnu 2014 částkou 974.62 Kč. Příjem z reklamy byl 11 080 Kč.

Zůstatek byl koncem října 2014 308 885.56 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
40232