26845

Rozhovor s Miroslavem Polreichem:

"USA a EU dopustily, aby na prahu 21. století bylo v Kosovu vyhlazeno židovstvo" aneb "Zpravodajec je jediné povolání, v němž se nesmí lhát"

18. 7. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 54 minut

17. června tohoto roku oslavil svou osmdesátku diplomat, zpravodajec, bývalý tajemník čs. velvyslanectví v USA a při OSN, později velvyslanec ČSFR při OBSE ve Vídni, a také přispěvatel Britských listů MIROSLAV POLREICH. V téže době vyšlo první pravidelné číslo papírového čtrnáctideníku Kulturní noviny (www.kulturni-noviny.cz), jehož je jubilant spoluzakladatelem. BL přinášejí úplné znění rozhovoru s M. Polreichem, jehož úryvek vyšel v KN 1/2011 a který se mimo jiné zabývá následujícími otázkami: - Kdo měl zájem na vyvolání války v Jugoslávii? - Proč česká diplomacie konce 90. let bojkotovala mírové rozhovory v Kosovu? - Kdo začal s masakrem ve Srberenici? - Proč se nesmí veřejně mluvit o kosovském holocaustu? - Jaké je pozadí konfliktů v Čečně, Severní Osetii a Abcházii? - Jaké jsou perspektivy vývoje státu Izrael z pohledu CIA a dlouhodobé zahraniční politiky USA? - V jakém případě by Zbigniew Brzeziński sestřelil izraelská letadla? - Jaké jsou kořeny zásahu v Libyi, který je z pohledu mezinárodního práva stejně nelegální jako mezinárodní soud v Haagu? - Jaký přínos mají Wikileaks pro svět diplomacie?

Na setkání s doktorem Polreichem, jsem se připravoval jako na setkání s Jamesem Bondem. Dlouholetý zpravodajec a diplomat, který dvakrát neváhal dát vale svému chlebodárci, když zjistil, že zradil ideály, pro které mu sloužil, muž, jenž učil hrát české písničky bývalého šéfa CIA, takového nepotkáte každý den.

Cynismus, nedostatek informací, nebo lži?

18. 7. 2011 / Petr Tuček

čas čtení 6 minut

Tak jsme v nedělních "Otázkách Václava Moravce" slyšeli opět řadu nepřesných, nepravdivých a zkreslujících informací a byli ubezpečováni o zcela zanedbatelných změnách, které přinese připravované zvýšení DPH na potraviny.

Talibáni objevili kouzlo hudby i technologie

18. 7. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 7 minut

Není tomu tak dávno, kdy Talibáni zakazovali lidem v Afghánistánu zpívat i tančit, ale dnes je všechno jinak. Přišli na to, že lze obojího úspěšně využít v boji proti okupantům a vládě, takže koalice států, které se rozhodly přinést do Afganistánu svobodu a demokracii, má z toho dnes těžkou hlavu.

Škrty... ve prospěch "savých"

18. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na první hodině nedělních Otázek Václava Moravce (na druhou jsem se už nedíval a šel raději do lesa) nejvíce zarazilo, jak ministr Fuksa (za ODS) při líčení pravděpodobného zdražení dluhové služby o desítky miliard uváděl jako možná řešení všechno jiné kromě omezení korupce a rozkrádání státních peněz. Něco takového by podle vládního orgánu NERVu (Národní ekonomická rada vlády) ušetřilo až 40 miliard korun, ba možná více.

Kde to jsme?

18. 7. 2011 / Vladimír Hejnic

čas čtení < 1 minuta

Vláda slovy ministra zemědělství při rozhodování mezi vyšším zdaněním právnických osob a zvýšením DPH volí zvýšení DPH proto, že nevěří svým věrným voličům z řad vysoko příjmových osob.

Veřejné dluhy, "bankroty" států a možná řešení

18. 7. 2011 / Ilona Švihlíková

čas čtení 20 minut

Může stát zbankrotovat? A co to znamená? Existuje nějaký jasný proces, podobně jako u právnických osob, který by řídil bankrot státu? Tyto otázky nejsou důležité jen v souvislosti s Řeckem (nebo šířeji pojato se zeměmi tzv. jižního křídla eurozóny). Pohled na žebříček veřejného dluhu v poměru k HDP nám ukáže zajímavou skutečnost. Rozhodně tomu není tak, že mezi nejzadluženější země (v tuto chvíli zohledňujeme jen veřejný dluh) patří jen ty nejchudší rozvojové země. Velmi vysoko najdeme země vyspělé, klasickým případem je Japonsko.

Děvka

18. 7. 2011 / Lubomír Brožek

čas čtení 1 minuta


Ve světě děvek se děvka nepodnese.
Pravila, vyčesávajíc z vlasů zbytky hvězd.
Jako by louskala vši. Než z vlasů oprátku splete,
znuděně rozvalená na divanu,
dříve než k smrti utahaný starý pasák svět
lhostejně otočí se k ránu.
Ve tváři úsměv. Jako by ho vyryl kdosi
do zdi samotky střepem.
Jako když zmlkne hudba a šílenství řekne:
Smím prosit?

Už trochu mimo. A jednou nohou na věčnosti,
zatímco v srdci ticho je. Jak v hrobě.
Ale svět, ten starý pasák kurev, se ještě točí.
Do zblnutí. Než pověsí se na měsíční skobě,
jak trapný kabát z frcu, co se dávno přežil.
Děvka se zasmála. A znělo to jak svist kosy.
Jako kdyby v lukách včerejších někdo paměť žal.
Nemohu uvěřit, že jsem jí tolik věřil.
Ještě ani nestačila dát stehna k sobě po masakrózní noci...
Nemohu uvěřit, že jsem ji miloval.

Však styl má, jak se sluší na luxusní potvoru.
A smysl pro dráma: Semeno všech bankéřů světa
po nohou jí stéká, když se ráno drápe zátky nahoru,
na svůj piedestal. Na očích šátek, lhoucí že je slepá.
V rukou váhy a meč. A kámen v hrudi z mramoru.

Po zelené linii, za nezávislost Palestiny

18. 7. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 2 minuty

Izrael / Během pátečního odpoledne prošel Jeruzalémem asi dvoutisícový (podle pořadatelů až třítisícový) dav demonstrantů pod názvem Pochod za nezávislost. "Nečekala jsem tu tolik lidí, maximálně pár stovek, ale toto je příjemné překvapení," s úsměvem komentuje zástup lidí kanadská židovka Mellissa, jedna z mírových aktivistek. Společná akce Izraelců, židů, Arabů, muslimů a mnoha dalších přívrženců z celého světa měla podpořit snahu palestinské samosprávy o oficiální uznání od OSN. Hlasování, které rozhodne o budoucnosti okupovaných území, by mělo probíhat v září tohoto roku.

Nesnášenlivost v České republice

18. 7. 2011 / Lukáš Lhoťan

čas čtení 2 minuty

Krajský úřad z Hradce Králové poskytl dotaci hnutí Antimešita o.s. "Jako kraj přispívá na činnost různých sportovních či kulturních spolků a sdružení na svém území, rozhodla rada kraje, že podpoří částkou 15 000 korun činnost občanských sdružení AntiMešita a AntiMešita-envi," řekl tiskový mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Pro Valentina Kusáka je získání dotace úspěchem a důkazem, že čeští politici začínají ze státních peněz podporovat kulturní válku s hrozbou muslimské invaze. Jelikož pro Valentina Kusáka, stejně jako pro Miloše Zemana, neexistují umírnění muslimové a je potřeba vést "válku" se všemi muslimy, je zpráva o dotaci ze státních peněz znepokojivou zvěstí o možném směřováni ke konci sekulární a demokratické společnosti v České republice.

Film Lidice vlastně brání serioznějším úvahám nad českou historií

16. 7. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Spisovatel Zdeněk Mahler nalezl příběh. Vyprávěl ho kdysi Josefu Škvoreckému a toho ten příběh natolik zaujal, že z něho udělal absurdní epizodu v obou svých velkých románech, zabývajících se novodobou českou historií, Mirákl i Příběh inženýra lidských duší. O co šlo?

Jeden lidický občan ve rvačce zabil před válkou syna a byl odsouzen na několik let do vězení za zabití. Protože byl ve vězení, paradoxně se tak stalo, že při likvidaci Lidic německými nacisty r. 1942 nebyl jako ostatní lidičtí muži zastřelen. O likvidaci Lidic nevěděl a když byl po vypršení trestu z vězení propuštěn, vrátil se do Lidic a nemohl uvěřit, nemohl se vyrovnat s tím, že vesnice už neexistuje.

U Škvoreckého tato stručná historka slouží k ilustraci absurdity života ve dvacátém století.

Co jak Mahler rozkecal v Lidicích

17. 7. 2011 / Josef Brož

čas čtení < 1 minuta

Jelikož jsem si také přečetl zmiňovaný rozhovor v LtN, obrátil jsem se přímo na pana Mahlera a vydali jsem "jeho verzi" - jak by si představoval "svůj film". Tak vznikla kniha: http://www.jota.cz/beletrie/muz-ktery-prezil-lidice/ Muž, který přežil Lidice. Viz: ZDE

Mnoho spokojených diváků si rádo přečte verzi, která je méně hollywoodská a dokonce bych řekl i v nejlepší tradici nové vlny.

Tolik k jedné ukecanosti. :-)

Naši pravicoví bolševici: Být u moci

15. 7. 2011 / Jakub Rolčík

čas čtení 23 minut

Od událostí v roce 1989, které vedly k pádu komunistického režimu, uplynulo již více než 21 let. Česká republika po celou tu dobu vykazuje formální rysy demokratické země; chování politických elit však -- zvláště v posledních letech -- snese srovnání s chováním bývalých komunistických vládců. Třebaže od roku 2006 podnes (až na období Fischerova kabinetu) vládne této zemi pravice, jednají její zástupci z ODS, TOP09 a Věcí veřejných, jako by se politické kultuře a dialogu učili od komunistů.

Čeští miliardáři zdravotnictví nevytrhnou

15. 7. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 4 minuty

Reforma prochází parlamentem zatím v první etapě. Číst si nebo poslouchat "komentáře" k ní je opravdu tristní. Novináři se z nějakého mně neznámého důvodu odmítají zeptat někoho, kdo skutečně momentálně ve zdravotnictví pracuje a je schopen se vyjádřit nezávisle. Při vší úctě politici ani profesoři v hluboce důchodovém věku to nejsou.

Stanovisko Spojenectví práce a solidarity k hrozící nestabilitě eurozóny

Máme řešení nejen pro Řecko

15. 7. 2011

čas čtení 7 minut

Již delší dobu naplňují debaty o řecké zadluženosti veřejnou debatu nejen v Řecku, ale i v celé Evropě. "Strašení Řeckem" je dnes bezpochyby jedním z oblíbených hesel, kterým se pravicové strany snaží vysvětlit svůj tlak na likvidaci sociálního státu. Právě toho sociálního státu, který byl dlouhá léta v Evropě garantem společenské solidarity, sociálních jistot a také zárukou toho, že uplynulých šedesát let od skončení světové války velká část Evropy mohla prožít v míru.

Kolik muklů z jáchymovského lágru "dosáhlo na nejvyšší post ve státě"?

15. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Miloslav Štěrba je přesvědčen, že na Slovensku se nekonal prakticky žádný protifašistický odboj až na Slovenské národní povstání (to ovšem bylo skutečným strategicky významným aktem - na rozdíl od tzv. květnového povstání v českých zemích, jež přišlo s křížkem po funuse), že tam neexistoval ani žádný protikomunistický disent (až na Kusého, Tatarku, Čarnogurského... až na surrealisty nebo ekologická uskupení, samozřejmě). A co víc, vadí mu, že nový slovenský zákon staví zločiny minulého režimu na rovinu se zločiny nacismu.

Další hřebík do rakve izraelské demokracie

15. 7. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 3 minuty

Izrael / Slyšíme to poměrně často ve zpravodajství, v projevech politiků a při mnoha jiných příležitostech. "Izrael je jediná pravá demokracie na Blízkém východě," říká se. Politolog Donald Akenson izraelský systém označil jako "velkou demokracii pro Židy, avšak zdaleka ne tolik pro kohokoliv dalšího." Marek Čejka ve své knize píše: "...izraelská demokracie se stala z určitých hledisek i velice specifickou. Začala se vyznačovat množství nestandardních prvků, které v jiných demokraciích nenajdete."

Antlování s HERPNO, aneb Na černej lid musí bejt přísnost

15. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

12. července se v legislativním výboru Senátu Poslanecké sněmovny České republiky pod záštitou jeho předsedy Miroslava Antla (nestraník zvolený za ČSSD v obvodě Rychnov nad Kněžnou; v roce 2002 byl účastníkem dopravní nehody pod vlivem alkoholu a vyhnul se přestupkovému řízení) z podnětu občanského sdružení HERPNO ("Hnutí za efektivní řešení problematiky nepřizpůsobivých obyvatel") konalo veřejné slyšení nazvané Chceme stejný metr - tresty a legislativa věnované mimo jiné snížení věkové hranice trestní odpovědnosti v kontextu "kriminality menšin" (rozuměj ojedinělého případu napadení s vážnými zdravotními následky v Krupce). Podle informací serveru Romea na akci kromě osob uvedených v oficiálním seznamu účastníků promluvili např. i hlavní ideolog české ultrapravice Jan Skácel, představitel HERPNO Jan Vaníček, a rasistický projev zde měl údajně pronést i sociálnědemokratický senátor Pavel Lebeda.

Reciprocita v důchodech z obou stran Bílých Karpat?

15. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Jde o natolik citlivé téma, že raději nejdřív nebudu citovat žádná jména, aby to následně neovlivnilo věcný podklad sledované úvahy. Na počátku jistých dalších doprovodných problémů týkajících se -- podle "vládních" názorů -- především českých důchodců, je v jednom teď do politického dění vneseného problému zjevný nepoměr důchodů mezi českými a slovenskými důchodci, a to taky podle toho, kde zrovna ten důchod po rozdělení federace pobírají.

Obava z otevřené debaty?

15. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Po příjezdu do Prahy z XXI. Letní filosofické školy v městečku Sázava, kde jsem měl dvě přednášky o Richardu Rortym a kde jsem se také účastnil hutných diskuzí s bratry Flossovými (doc. Karel Floss býval senátorem za ČSSD a prof. Pavel Floss je dodnes profesorem na FF UP v Olomouci) o mém "filozofickém pragmatismu", jsem se měl možnost setkat s prof. Václavem Hořejším, ředitelem Ústavu molekulární genetiky a také přispěvatelem do Britských listů.

I čísla mohou (někdy, kéž by!) mluvit (3)

15. 7. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Nejednou se říkává, co všechno by se dalo udělat pro hladový a nemocný svět, kdyby ten druhý, sebe neustále vyzbrojující svět ušetřil "na charitu" pouhé jedno procento z výdajů na zbrojení. Jak nelehký úkol to může někdy být, ukažme si jen na jednom dílčím případě z financování vojenských operací USA.

Šumava: Korupce jako obvykle

19. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Potkáte-li "staromódní" lesáky, kterým se při vyslovení výrazu "přirozená obnova lesa" ježí vousy ("V lese musí bejt pořádek!"), a přesto i oni jsou přesvědčeni, že za probíhajícím zásahem "proti kůrovci" na Šumavě je v první řadě ohromný kšeft s nedostatkovým dřevem a patřičným vejvarem pro stranické pokladny, máte ve věci v zásadě jasno. Svědectví Františka Řezáče o tom, jak "nutný sanitární" zásah v praxi vypadá, pak tento obrázek dokonale potvrzuje.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

30746