Pozor na srdceryvné obrázky "palestinského utrpení"

16. 10. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty
V obléhané Gaze se nepochybně dějí věci, které Izrael bude mít nesmírný problém obhájit před světovou veřejností. Avšak značná část srdceryvných videí a fotografií, s nimiž jsme konfrontováni, ve skutečnosti v Gaze vůbec nevznikla. 

Pozn. JČ. Ano. Lživé fotografie a videomateriály se šíří na sociálních sítích, především na Muskem zničeném Twitteru. Muska za to v těchto dnech ostře kritizovala Evropská unie a varovala ho, že pokud se jeho praxe nezmění, bude ho pokutovat až šesti procenty z jeho obratu. Na sociálních sítích se šíří lživé materiály podporující jednak Hamás, jednak Izrael. 

Televize BBC obdržela obrovské množství stížností na svou údajnou zaujatost v konfliktu mezi Hamásem a Izraelci. Shodou okolností jich přišel skoro úplně stejný počet, tvrdících, že BBC šíří propagandu Hamásu, jako byl počet stížností, tvrdících, že BBC šíří propagandu Izraele.



V této souvislosti musíme upozornit, že fotografie, videomateriály a rozhovory z Gazy, které přinášejí Britské listy, natáčejí v Gaze dlouholetí profesionální spolupracovníci renomovaných britských veřejnoprávních médií BBC a Channel 4, často za velkého osobního rizika. Channel 4 a BBC jmenovitě uvádějí, kdo přesně je autorem těchto materiálů, často u videí z nebezpečných situací uvádějí i jména kameramanů a produkčních pracovníků. Tyto materiály jsou před vysíláním prověřovány experty na Izrael a Palestinu a na Blízký východ, jsou to dlouholetí zkušení reportéři těchto televizních stanic, kteří strávili v palestinské a izraelské společnosti mnoho let, takže jsou plně informováni o kulturních zvyklostech v této oblasti.

Údaje o ztrátách mezi palestinskými civilisty, které přináší OSN, jsou přímo přebírány od úřadů v Gaze, to znamená od Hamásu. Možnost nezávislého ověření těchto údajů možná existuje, avšak OSN je neověřuje. 

Tento postup velmi ostře kontrastuje s přístupem světové organizace k ukrajinskému konfliktu. Tam OSN publikuje vlastní, tzv. ověřené údaje, výrazně se lišící od údajů o zabitých civilistech publikovaných místními úřady. 

Zatímco tedy tvrzení o počtu zabitých civilistů od demokraticky zvolené vlády Ukrajiny jsou pro OSN nedůvěryhodná, v obdobném případě v Gaze zcela spoléhá na propagandu mezinárodně označené teroristické organizace. 

Celkem jedenáct palestinských ozbrojených uskupení, včetně hlavního spojence Hamásu během nedávného nájezdu na Izrael vedeného z Gazy, organizace Palestinský islámský džihád, bojovalo v syrské občanské válce na straně diktátora Asada. Nyní ovšem snímky a videa Asadových válečných zločinů, které měly své palestinské spolupachatele, jsou masivně používány k propagaci kauzy palestinských teroristů.

Utrpení, které Palestinci sami pomáhali způsobit nevinným civilistům, jim má tedy vydobýt soucit světové veřejnosti.

Klasické vysvětlení výrazu "chucpe", jak známo, uvádí příklad muže, který zavraždil své rodiče, avšak žádá soud o shovívavost, "protože je oboustranným sirotkem". Jestli se něco v současnosti na světové scéně blíží tomuto příkladu, je to právě praxe, kdy spolupachatelé masových válečných zločinů syrské války používají důsledky těchto zločinů v boji o sympatie světové veřejnosti.

Zpravodajství o konfliktu v Gaze je doslova nafutrováno dezinformacemi, čímž také zpětně upozorňuje na minulé případy, kdy propaganda palestinských teroristů spustila svůj Pallywood.

K pochopení konfliktu na Blízkém východě mj. potřebujete vědět, že předpokládat zde jakékoliv "samozřejmé" západní standardy profesionální práce či osobní integrity bývá zpravidla velkou chybou. To nemá nic společného s "orientalizací" místních obyvatel, ale s pouhým uznáním faktu, že vliv řeckého racionalismu na arabskou kulturu byl historicky omezený na středověk a dodnes se vesměs týká jen technických profesí nebo třeba zdravotnictví.

Jestliže na Západě existuje oblíbená floskule, že "první obětí války je pravda", v konfliktech na Blízkém východě platí, že v nich pravda zemřela už před mnoha a mnoha lety.

4
Vytisknout
6034

Diskuse

Obsah vydání | 19. 10. 2023