10. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 2. 2005

Namísto, aby se střední Evropa proměnila v Rakousko sedmdesátých let, se smíšenou ekonomikou, sociálním státem a minimálními rozdíly v bohatství, nová Evropa se namísto toho stala Latinskou Amerikou let osmdesátých.

Statistiky hovoří samy za sebe. HDP v bývalých komunistických zemích poklesl v letech 1989 - 1999 o 20 - 40 procent. Byla to hospodářská krize, která se slovy budapešťského ekonoma Laszlo Andora dá srovnat pouze s velkou hospodářskou krizí z třicátých let dvacátého století.

Neoliberalismus vyvolal ve většině zemí střední a východní Evropě nezaměstnanost a snížení životní úrovně, míní Neil Clark v listě Guardian.

10. 2. 2005

Případ Gross

Čas od času se vynoří otázka, jak zjednodušit jméno Česká republika. Vzhledem k politickým poměrům, které v této zemi vládnou, se nabízí jméno Gubernie. Bůh je totiž jako vždy vysoko, president daleko od všeho, a země je v rukou doživotně imunních. Kromě předpokladů politických lze zmínit i to, že nové jméno by neobtěžovalo cizince a nevedlo k záměně s Čečenskem.

Případ finančních transakcí související s bytem ministerského předsedy Grosse zmíněný návrh jen podporuje. V každé jen trochu slušněji fungující zemi by totiž politik s výkonnou mocí musel prokázat, že peníze získal legálně. Jinak by moc dlouho tím politikem nebyl.

Letiště Heathrow
10. 2. 2005

Své protiimigrační téma dále žhavili ve středu britští konzervativci, když poukázali na to, že do Británie po vstupu středo- a východoevropských zemí do EU přicestovalo odtamtud dvacetkrát více lidí, než britská vláda předem odhadovala.

Podle britského centrálního statistického úřadu navštívilo během prvních osmi měsíců po rozšíření EU Británii více než milion osob z nových členských zemí EU. Z Maďarska, z České republiky, ze Slovenska, ze Slovinska, z Litvy, z Lotyšska, z Estonska a z Polska přijelo do Británie celkem 1 029 000 osob. Asi 90 000 z nich uvedlo, že plánují zůstat déle než čtvrt roku.

10. 2. 2005

Britský princ Charles se 8. dubna ožení se svou dlouholetou partnerkou, Camillou Parker Bowlesovou, s níž se poprvé seznámil v roce 1971. Charles byl ženatý s princeznou Dianou, která zemřela při automobilové nehodě v Paříži v srpnu 1997. Diana uváděla jako jeden z důvodů rozpadu jejího manželství s Charlesem to, že měl dlouhodobý vztah s Camillou.

Camilla Parker Bowlesová je rozvedená a její bývalý manžel je dosud naživu. Kdyby se Charles stal anglickým králem, byl by zároveň hlavou Anglikánské církve a někteří anglikáni stále odmítají rozvod. Ve třicátých letech dvacátého století se musel jiný kandidát na anglický trůn, Edward, trůnu vzdát, protože si vzal rozvedenou Američanku.

Anglikánský arcibiskup z Canterbury řekl: "Jsem potěšen, že se princ Charles a paní Camilla Parker Bowlesová rozhodli učinit tento důležitý krok."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Irán - jaderná elektrárna v Busheru
10. 2. 2005

Íránský prezident Mohammad Chatámí zdůraznil, že navzdory mezinárodnímu nátlaku se jeho země nikdy nevzdá jaderné technologie. Varoval před "obrovskými" důsledky, pokud bude s Íránem zacházeno neférově. Chatámí znovu zdůraznil, že íránský jaderný program je mírový a že je ho zapotřebí pro výrobu elektrické energie. Odmítl americká obvinění, že je to zástěrka pro vyrábění zbraní.

Michael Marčák: Furt nemáme ten yápis v obchodním rejstříku, pane.
10. 2. 2005

10. 2. 2005

V Polsku byl umístěn na internet seznam 240 tisíc jmen získaných z dokumentace varšavské úřadovny tajné policie z doby komunistické éry. Z databáze Ústavu národní paměti, obdoby českého Úřadu pro vyšetřování a dokumentaci zločinů komunismu, jej zkopíroval novinář polského konzervativního deníku Rzecz Pospolita, Bronislaw Wildstein. Lidé zjišťují, zda jsou na seznamu jejich přátelé.

Kontroverze je o to silnější, že do seznamu pronikli počítačoví hackeři a některá jména změnili a další přidali.

Další paniku vyvolal i současný polský premiér Marek Belka, který konstatoval, že seznam obsahuje i jména současných polských výzvědných pracovníků.

10. 2. 2005

Evropská komise odmítla požadavek, aby součástí navrhovaného celoevropského zákazu nacistických symbolů byl i zákaz symbolů komunistické strany.

10. 2. 2005

Politikům v americkém státě Virginia vadí, že někteří lidé nosí kalhoty tak nízko, že jsou jim vidět spodky nebo kalhotky. Parlament ve státě Virginia nyní schválil zákon, který zakazuje nošení kalhot tak, aby nad nimi byly vidět spodky. Podle názoru tamějších politiků vede tento v současnosti populární zvyk k "zhrubnutí" společnosti.

Michael Marčák: Zde evropský komisař. Přestaňte klást odpor a vzdejte se - rumu, slivovice, syrečků a ohřívaného guláše
10. 2. 2005

Japonské metro ve špičce
10. 2. 2005

Počet žen, které jsou osahávány muži při jízdě v přecpaném tokijském metru, se za posledních osm let ztrojnásobil, navzdory tomu, že byly zavedeny vagóny jen pro ženy. Loni si na osahávání v metru stěžovalo 2201 žen. Nejčastější obětí jsou studentky středních škol.

10. 2. 2005

Oč nám vlastně jde? Ne-li: oč nám voličům, nevoličům, i těm "nahoře" snad dokonce běží? Ne-li dokonce: oč nám všem přímo raketově tryská? Jde nám všem o dokonalou literu zákonů? Proč ne? Těch všelijakých novel je nepřehledně; a umožňují pak všelijaké tanečky mezi normami. Má-li se jimi i laik řídit, pro tu spleť křížících se ustanovení se v nich nevyzná. Taky by se nemělo s tvorbou zákonů spěchat na úkor jejich kvality. Čili raději ne tak kvapně, ale zato pořádně; "píchlo by to"! Jenže na druhé straně: počká ten kypící život kolem nás na své zákonodárce?!

Michael Marčák: Všude podnikat nemůžete, šéfe. Na Sicílii by nás zřejmě zastřelili.
10. 2. 2005

10. 2. 2005
Není v kompetenci [Ministerstva zdravotnictví] nařizovat zmíněným subjektům, jaký sortiment léčiv nebo jiných výrobků (popř. v jakém množství) mají dodávat do lékáren na našem území. Proto také ani do budoucna nelze ze strany Ministerstva zdravotnictví vyloučit situaci, kterou popisujete ve svém nynějším podání.

Odpověď ministerstva zdravotnictví a reakce Jiřího Jiráčka, který si stěžoval, že nemůže sehnat přípravek na hubení vší.

10. 2. 2005

Poslyšte příběh, který se skutečně stal na počátku 90. let v jedné pražské sídlištní čtvrti a který jasně ukazuje, že Češi v žádném případě nejsou ateisté. Ba naopak, k náboženství a církvím měli a mají ve svých běžných životech velice blízko. Jako důkaz budiž následujících 10 "zastavení" u pojmů, které by bez samotného náboženství těžko mohly existovat.

Jan Werich
9. 2. 2005

Myslím, že si umění Jana Wericha a stejně tak i Jiřího Voskovce vážím přinejmenším stejně jako Jiří Jírovec, autor článku "Dva zámky plný prezidentů". Jenom si myslím, že bychom ve svých láskách měli být kritičtí a nepokoušet se udělat z omylů ctnost. Ubližujeme jim tím, protože se v této nepřiměřené obraně dopouštíme výroků trapných a směšných.

10. 2. 2005

Šesť nových nemeckých spolkových krajín, ktoré vznikli po zjednotení Nemecka na území bývalej NDR, bude spoločne žiadať, aby im zákon zaručil získanie 51 miliárd EUR finančnej pomoci v rámci vnútronemeckého vyrovnávania rozdielov. Nové spolkové krajiny majú dostať v rokoch 2005 až 2019 celkom 156 miliárd EUR pomoci. Asi 105 miliárd EUR by malo pochádzať zo zdrojov nemeckej spolkovej vlády. Táto čiastka tvorí druhú časť tzv. Paktu solidarity II, ktorý nadobudol platnosť na začiatku tohto roka.

Zveřejněno díky teritoriálnímu ekonomickému portálu EXPORT DO SRN

10. 2. 2005

Ak by si človek chcel robiť predstavu o najnovšom vývoji v USA len zo slov prezidenta Busha, musel by Krajinu slobody bezhranične obdivovať. Je zdravá, prosperujúca a ostatné štáty by si z nej mohli brať príklad. Čo je najlepšie, prezident Bush považuje za svoje poslanie šíriť demokraciu priamo až k nim. Americký prezident Bush je odhodlaný naďalej liečiť zlo vo svete svojou doterajšou medicínou -- zvestovaním slobody. Toto misionárstvo má byť pokojné, racionálne a nikomu nevnucované. Nastáva éra diplomacie, avizoval s neodolateľným úsmevom George W. Bush. Samozrejme, opretá o vojenskú silu, ale to sa pri takýchto slávnostných prejavoch nemusí pripomínať.

10. 2. 2005
Radovan Geist

"Lisabonská agenda" sa pre mnohých stala synonymom potreby zmeniť niektoré základné princípy európskeho sociálneho modelu. Príliš často počúvame, že Európa sa nestane "najkonkurencieschopnejšiu poznatkovo orientovanou ekonomikou sveta", ak nebude menej prísna v oblasti životného prostredia či sociálnych práv.

10. 2. 2005

I keď Irán od 22. novembra 2004 pozastavil obohacovanie uránu v súlade s dohodou, ktorú uzatvoril s tromi štátmi Európskej únie (Veľkou Britániou, Francúzskom a Nemeckom) a hlavou medzinárodnej atómovej agentúry (IAEA) Muhammadom El-Baradeiom, neprestal byť pre USA horúcim problémom. Skutočnosť, že jadrový program Iránci "iba" pozastavili, je pre USA nedostačujúcou zárukou možnosti neskoršieho nezneužitia. Navrhnuté riešenia iránskeho jadrového problému sa tak pre USA nejavia v žiadnom smere ako prínos k stabilite regiónu, ale len ako predohra dlhodobej kampane presadzovania si svojich národných a bezpečnostných záujmov.

9. 2. 2005

Ofcom, britský úřad pro regulaci sdělovacích prostředků, zveřejnil své konečné návrhy pro vysílání veřejné služby před tím, než britská vláda bude publikovat svůj návrh zákona o veřejnoprávní televizi (Chartu BBC) pro nadcházející období. Ten se očekává v nejbližších týdnech.

Tyto návrhy jsou obsažené v analýze o rozhlasu 111 stran, zabývající se radikálními změnami, jimž čelí sdělovací prostředky před rokem 2012, kdy bude v Británii vypnuto analogové televizní vysílání - do té doby se totiž předpokládá, že už všechny domácnosti přejdou na mnohokanálovou digitální televizi.

Ofcom předpokládá, že na vysílání veřejné služby - zpravodajství a inovativní televizní inscenace - se bude vydávat o 300 - 400 milionů liber než dosud, protože levnější televizní pořady většinou mají větší sledovanost.

Po patnáctiměsíční práci na analýze konstatoval Stephen Carter, generální ředitel Ofcomu, že rostoucí zájem o digitální televizní okruhy "ochromuje historické základy vysílání veřejné služby" v Británii.

Protiválečný protest v Ammánu
9. 2. 2005

Jordánsko má dlouhodobě relativně korektní vztahy s Izraelem. Po letech neoficiálních rozhovorů, navázaných krátce po Šestidenní válce v roce 1967, v říjnu 1994 obě země konečně uzavřely mírovou smlouvu. Partnery ovšem nespojují nějaké vřelé sympatie, ale spíše pragmatické přizpůsobení a srovnatelně špatné vztahy s Palestinci. A jordánská absolutní monarchie také není žádnou vzorovou arabskou zemí -- diskriminuje Židy i většinové Palestince, ženy tam nemohou žádat o rozvod a muž smí naopak ženu beztrestně zabít "kvůli cti" (honor killings); svoboda slova, sdružování a shromažďování je také velmi omezená. Před zahájením americké invaze do Iráku ovšem vlivný list Jordan Times vznesl otázku, zda si Američané v arabském světě přejí mít raději režimy prozápadní, nebo demokratické.

Irán
9. 2. 2005

Fata morgana osy zla

"Írán sponzoruje terorismus a musí si uvědomit, že nesmí být překážkou mírovému ujednání na Blízkém východě," řekl v úterý britský premiér Tony Blair.

zdroj v angličtině ZDE

Blair pouze opakoval, co předtím tvrdil americký prezident George Bush, a zdůraznil, že je důležité, aby EU dále jednala s Íránem o zákazu jeho jaderného programu.

Jenže David Kay, někdejší šéf americké inspekční Iraq Survey Group, která hledala v Iráku neexistující zbraně hromadného ničení, varoval v článku v americkém listě Washington Post, že podobně jako v Iráku, i nyní v Íránu Západ honí fatu morgánu - hrozbu, pro niž nemá důkazy.

Před rokem jsem svědčil v senátním výboru pro armádu, že jsem dospěl k závěru, že "jsme se téměř všichni mýlili" v době irácké války ohledně iráckých zbraní hromadného ničení - a nesmírně silně jsme se mýlili, když jsme došli k závěru, že Irák měl aktivní program, který dospěl až na hranici schopnosti vyrobit jaderné zbraně.

9. 2. 2005

O zavádění "tržních principů" na univerzity

Místo vědecké budoucnosti společnosti se rýsují úzce profilovaná a specializovaná vysoká učiliště, která budou vybavovat své vysoce inteligentní učně techné k uspokojení materiálních nebo materializovaných potřeb prokouknutých a analyzovaných mas.

Souvisí snaha o převedení univerzitní existence na tržní charakter pouze s požadavkem státu-opatrovatele na návratnost investic? Možná ano, možná, že stát jako opatrovatel chce být jen více lakomý a ohlížející se jen na hmotnou ekonomizovatelnou produkci. Pak můžeme ještě čekat na naději, i když v nouzi.

Ale co když je to navíc snaha o paralýzu akademického způsobu existence, tedy apriorně politicky nezávislého prostoru, v němž často vznikají centra odporu proti aktuálním, etablovaným a legitimním způsobům společenské organizace, proti jejím produktům nebo třeba proti naplňování skutečných principů, na kterých je taková společnost formálně postavena?

8. 2. 2005

Podvody a korupce

Republikánští senátoři, kteří útočí na Kofiho Annana a na OSN, minulý čtvrtek podivně umlkli, píše v deníku Guardian George Monbiot. Poukazuje na to, že Paul Volcker, hlavní vyšetřovatel korupce v OSN ve vztahu k Saddámovu režimu, zjistil, že americká vláda o Saddámově pašování ropy z Iráku do Turecka a Jordánska, čímž byly porušovány mezinárodní sankce OSN, věděla a tolerovala jej.

8. 2. 2005

Britská televizní stanice Channel Four bude vysílat reality show, která na sedmi dobrovolnících zkoumá důsledky mírnějších forem mučení.

Pořad, jménem Guantánamo Guidebook napodobil praxi věznění tzv. "nepřátelských bojovníků" v americkém táboře v zálivu Guantánamo, kteří jsou tam zadržováni bez soudu a bez přístupu k právníkům už skoro tři roky.

8. 2. 2005
Štefan Švec, Martin Jaroš

Pavel s Petrem jsou známá dvojka už od Nového zákona. Jedna z novějších verzí tohohle páru se před pár lety sešla na pražském Gymnáziu Nad alejí. Tam také vznikl dosud jediný opravdu cool časopis pro kluky od 12-19 let - Cosmoboy. Najdete ho na stránkách www.cosmoboy.cz a když tam zabrousíte, nestačíte valit bulvy.

Tam uvidíte, co Pavel Fuksa a Petr Novák (oba 22) na Cosmoboyovi vlastně provádějí. My jsme s nimi promluvili:

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

22. 1. 2005

V prosinci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 15412 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2005 Co se skrývá za fasádou nové Evropy   
10. 2. 2005 Gubernie Jiří  Jírovec
9. 2. 2005 Arabské země plánují reformy, iráčtí šíité islámský stát Karel  Dolejší
8. 2. 2005 Místo iracionality potřebujeme návrat k racionalitě Josef  Heller
8. 2. 2005 Elita a média po česku - co teď a jak dál? Miloslav  Zima
8. 2. 2005 US-DEU vyrazila do posledního boje -- o své přežití Jiří  Štefek
8. 2. 2005 Myslitel: Je George Bush vlastně marxista?   
8. 2. 2005 Holky jsou prostě blbější Štefan  Švec, Martin Jaroš
8. 2. 2005 Odrodiště Bohumil  Kartous

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 Koupíte si šest airbusů, anebo na vás uvalíme evropská ochranářská cla   
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2005 Gubernie Jiří  Jírovec
7. 2. 2005 Komunikace banální pravdy o premiérovi a o židovi Ladislav  Žák
7. 2. 2005 Směnečné variace Zdeněk  Jemelík
7. 2. 2005 Duch Pepy z Hongkongu aneb optimismus páchne blbostí Ivan  David
5. 2. 2005 Pohádka o dobrém strýci Vikovi a kouzelníku Rodovi Fabiano  Golgo
5. 2. 2005 Nevěřím novinářům ani politikům Jan  Čulík
4. 2. 2005 Proč (ne)kopat do policie Jan  Bohata
4. 2. 2005 S upřímností ČSSD vlastní: "Strana nám byla ukradena a my ji chceme zpět"   
4. 2. 2005 Grossovi půjčil na byt "bývalý akcionář podniku MAFRA" Jan  Čulík
1. 2. 2005 Jak vládnout neovladatelnému Oskar  Krejčí

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
2. 2. 2005 Demokracie není zaklínadlo Oskar  Krejčí
2. 2. 2005 Irák: Největší korupční skandál ve světové historii   
2. 2. 2005 Účast ve vietnamských volbách byla také velká   
1. 2. 2005 Zpráva o stavu Iráku   
1. 2. 2005 Irák je stále místem strachu   
31. 1. 2005 Projevme základní slušnost a podpořme touhu Iráčanů po svobodě   
30. 1. 2005 Britské vojenské letadlo havarovalo v Iráku   
30. 1. 2005 Volby v Iráku byly prohlášeny za "úspěšné"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2005 Rekordní počet žen je obětí osahávání v tokijském metru   
28. 1. 2005 Egypt otřesen sexuálním skandálem, svědčícím o tamějším postavení žen   
23. 12. 2004 OSN: Sexuální skandál v Kongu novým Abu Ghraib?   
10. 12. 2004 Soud zakázal násilníkovi vstup do bytu   
10. 12. 2004 Ženy jsou ignorované oběti konfliktů po celém světě   
9. 12. 2004 Nejhorší zločin na světě   
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?   
26. 11. 2004 Postavenie ženy v 19. storočí Zuzana  Pinčíková
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil
7. 2. 2005 Na české univerzitě v Brně se vyučuje rakouskému právu (a německy) Zdeněk  Moravčík
28. 1. 2005 Vysokoškolské vzdělání -- bezplatně, či za školné? Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2005 Petice Jaroslav  Hutka
25. 1. 2005 Vláda občanovi omezuje svobodu volby Miloš  Dokulil
25. 1. 2005 Nebylo to "politické rozhodnutí" Miloš  Dokulil
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil
18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy   
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček