Peruánský hotel vítá venezuelské uprchlíky

8. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
V Peru nyní žije asi 715 000 Venezuelanů - a takřka všichni dorazili přes pohraniční město Tumbes. Zde soucitný hotelový manažer poskytuje uprchlíkům střechu nad hlavou, upozorňuje Oliver Pieper.


Pro řadu venezuelských uprchlíků je Percy Ariansen andělem - ačkoliv by se sám raději označoval za obchodníka se sociálním svědomím.

Ariansen je manažerem hotelů Toloa a Toloa 2 v peruánském pohraničním městě Tumbes. S celkem stovkou postelí v šedesáti místnostech prostý, ale bezvadný hotel představuje první zastávku pro mnohé uprchlíky přijíždějící do Peru.

"Byli jsme mezi prvními, kdo ubytoval Venezuelany. Nejprve to byli ti, kdo měli peníze. A teď také vidíme ty, kdo k nám přicházejí prostřednictvím Agentury OSN pro uprchlíky," říká Ariansen.

Cena pokoje činí 30 solů (asi 8 eur) za noc. Pro první vlnu venezuelských uprchlíků, která přišla vloni, to nebyl problém. "Ale v určitém okamžiku do Tumbles začaly přicházet rodiny s nemnoha penězi a mnoha dětmi, staří lidé a LGBT lidé," vysvětluje Ariansen.

Pro mnohé z nově příchozích byla běžná cena ubytování neudržitelná. Tisíce jich musely spát na ulicích, dokud nezasáhla Agentura OSN pro uprchlíky (UNHCR).

"Měli ten nápad na sociální tarif pro venezuelské uprchlíky," dodává Ariansen "Vzal jsem návrh ke tchánovi, který vlastní oba hotely, a okamžitě ho přijal."

Dohoda je jednoduchá: UNHCR platí 75 % ceny pokoje, zhruba 22,50 solu, a hotel doplácí zbývajících 7,50.

"Vzhledem k počtu příchozích neztrácíme peníze a současně můžeme lidem pomoci," vysvětluje Ariansen. Další součástí dohody je, že UNHCR vybírá lidi na hranici a pak je posílá do hotelů.

Pokud uprchlíci dorazí během špičky, mohou často skončit po dvou v postelích. "Hotel je samozřejmě otevřen komukoliv. Ale v tuto chvíli jsou to většinou venezuelští uprchlíci, kdo tu přebývá," dodává Ariansen. Pravidelní peruánští klienti přitom hotelům zůstávají věrní a mnozí zvou uprchlíky na jídlo, zejména rodiny s dětmi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7105

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2019