Mezitím v Absurdistánu 58:

"Úspěchy" polské zahraniční politiky vůči Izraeli, propolská propaganda v Reflexu, brutální podvody v polském velkoobchodě a zaměstnanecká práva

20. 2. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 16 minut
Izraelci neumějí pořádně nakreslit hákový kříž

Zdá se, že pokud jde o polsko-izraelské vztahy, polská vláda se rozhodla pro konečné řešení - tedy, je ochotna zlikvidovat jakékoliv dobré vztahy, které jsme měli s Izraelem a s židovskou diasporou. Je nutno říci, že židovská pravice se snaží polské vládě v této soutěži blbosti vyrovnat - například, terčem útoku se stalo polské velvyslanectví v Izraeli  a došlo k částečně úspěšnému pokusu nakreslit na bránu hákový kříž (navzdory několikerým pokusům, pachateli se nepodařilo ho nakreslit správně. Zjevně, na rozdíl od Polska, hákový kříž není v Izraeli pro "pravicové exponenty pouličního umění" zrovna známým a populárním motivem). Avšak, ať se snaží jakkoliv intenzivně, jestliže se pokoušejí dokázat světu, že jsou blbí, pak v soutěži se stranou Právo a spravedlnost si nalezli vážného protivníka. A zatím tedy vede v této soutěži Polsko.


Ale samozřejmě, zatímco nechceme my v Polsku ustoupit, čímž dokazujeme, že jsme nejen blbí, ale i vzdorovití, Polsko to poškodilo a je nutno proti tomu jednat. Politikové ze strany Právo a spravedlnost se snaží, co jen můžou, vysvětlovat, že pan premiér Morawiecki to tak nemyslel, co řekl, přesto však, navzdory tomu, že pořád používají slova "dialog", nejsou schopni pochopit, že "dialog" neznamená, že pořád a opakovaně prosazujeme vlastní názor a pak druhým vysvětlujeme, že jestliže mu nerozumějí, jde o nedorozumění, pravděpodobně, protože ti druzí lidé jsou blbí, anebo že dostali falešné informace. Polská zahraniční politika teď vypadá jako ta blondýnka z toho vtipu, která v něm tvrdila, že dálnice jsou velmi nebezpečné, protože když na nich řídila auto, všichni ostatní jeli nesprávným směrem...

Avšak strana Právo a spravedlnost není tak hloupá, aby si nebyla vědoma, že některé mluvící hlavy průměrného člověka neosloví. Proto se snaží zachraňovat obraz Polska ovlivňováním zahraničních médií tak, aby o Polsku publikovala pozitivní věci. Například server Reflex.cz nedávno publikoval hned tři články o Polsku, jako jejichž autor je uveden Viliam Buchert: “Vibrující Varšava”, “10 věcí, které byste měli vědět o Polácích” and “Polsko je jiné, než si většina Čechů myslí. Je modernější a vyspělejší, ukazuje speciální příloha Reflexu”. Dosud Britské listy nedostaly oficiálně potvrzeno, že jsou tyto články placenou reklamou, ale zdá se, že pan Buchert o Polsku nic nepsal nejméně půl roku, a pak, najednou, 15. února o Polsku zveřejnil hned články tři. Ještě zvláštnější je zpráva z 18. února, v níž Tereza Stonišová v Reflexu informuje, že "v Polsku vyšla kniha". Je to deník Renie Spieglové, jíž se říká "Polská Anna Franková". Text velmi silně zdůrazňuje, že tuto dívku usmrtili nacisté.

Mám tendenci číst komentáře pod českými články o polských záležitostech, ve snaze zjistit, co si lidé myslí. Tentokrát mou pozornost připoutala poznámka čtenářky Lenky Navrátilové, která napsala: “Já bych jen prosila autora článků o lepší češtinu a gramatickou správnost. Občas se v některých obratech nevyznám. Děkuji”.

Musím říct, vzhledem k tomu, že nemluvím česky jako rodilý mluvčí, nemohu se sám vyjadřovat ke kvalitě češtiny v tom článku, ale bylo by tedy možné, že článek byl původně napsán někým, kdo není rodilý Čech? Jako například, já vám nevím, PR agenturou, kterou si najala polská vláda a dala jí úkol napravovat v zahraničí pověst Polska? Protože, samozřejmě, můžeme předpokládat, že špatně a negramaticky může psát i absolventka žurnalistiky z Karlovy univerzity jako Stonišová, jenže pak zůstává ještě jedna otázka: On opravdu Reflex běžně publikuje články o knihách, vydaných v cizích jazycích v cizích zemích? A pokud ano, tak Reflex vždycky čeká, než uplynou od vydání té knihy v cizí zemi dva roky, a teprve pak o jejím vydání informuje a umísťuje tu informaci na svou titulní stránku? Protože tohle je právě případ téhle knihy: Deník Renie Spiegelové vyšel v lednu 2016. 

Zdá se, že polská vláda se snaží poučit se, pokud jde o informační válku, od těch nejlepších. Nedávno si najala populárního youtubera,  aby natočil film, který má lidi odradit od toho, aby investovali do kryptoměn. Ale ono to nestačí a protože nemůžeme počítat s tím, jako Putin, že budeme mít k dispozici celé týmy trollů, aby ovlivňovali internet, musí nám vystačit to, co je: státní televize TVP Info si najala Radosława Poszwińského, známého ve twittersféře jako Bogdan 607.  Poté, co mu bylo nabídnuto zaměstnání, musel se věnovat obřímu úkolu vymazat téměř 200 000 svých tweetů. Zjevně vulgární nadávky adresované Donaldu Tuskovi (a své bývalé manželce) nejsou v souladu s obrazem profesionálního pracovníka médií, ale vlastně ani nemusel vymazávat ty své výroky na Twitteru, v nichž tvrdí, že "za holocaust nesou vinu židi, protože neudělali nic pro to, aby mu zabránili". To je konec konců víceméně v souladu se současnou propagandou polské vlády...

Avšak oni existují lidé, kteří si mohou říkat kdykoliv, cokoliv chtějí, a jiní,  ti, kteří nemohou. Jaś Kapela, levicový básník a publicista, zveřejnil na YouTube klip, v němž doprovázen několika přáteli zpívá (špatně) polskou státní hymnu s pozměněným textem:



Polsko ještě nezahynulo
dokud ještě žijeme
Naše nebezpečí skončila, tak
přijmeme migranty

Pochodujte, pochodujte, uprchlíci
z italské země až do Polska.
Pod naším vedením
se připojíte k našemu národu.

... a tak dále. Byl odsouzen k pokutě. Je ironické, že před nedávnem Jaś Kapela udal policii tričko s nápisem "Zabíjejte levičáky pro Ježíše Krista" (psali jsme o tomto takzvaném "vlasteneckém oděvu" v této sérii ZDE), avšak nikdo za to tričko obžalován nebyl. Jaś Kapella se k tomu vyjádřil: "Zjevně, vyzývat k zabíjení levičáků je v pořádku, zatímco za pozvání uprchlíků do Polska je tu dnes člověk potrestán." 

Ovšem problémem s tím, že Polsko je tak ostře pravicové, nekončí u politických témat, jako jsou uprchlíci nebo potraty. Zdá se, že mnoho Poláků také má problém s pochopením pojmu národa jako komunity - vítají, když je Jaś Kapela odsouzen za "urážku národa", protože změnil slova státní hymny, avšak pojem "národ" je pro ně, jak se zdá, abstraktní myšlenka, jako například když jde o ekonomiku, nejraději by žili v nějaké formě anarchokapitalismu.

Minulý týden byla explodovala obrovská bomba, když zveřejnil jeden anonymní bloger své zkušenosti z práce v jednom z největších obchodních center pro oděvní průmysl: C.H Ptak v Rzgówě. Tato obří síň má více než 2500 stánků, kde velkoobchodníci a dovozci prodávají své zboží maloobchodníkům. Podle autora tohoto blogu, který byl mezitím z internetu odstraněn (ale mně se podařílo získat kopii) vyhýbat se placení daní na tomto místě je normou: veškeré transakce jsou prováděny v hotovosti, nikdo neplatí DPH, účetnictví je pravidelně falšováno, aby to vypadalo, jako že majitelé firmy sotva pokryjí své náklady, obchodní centrum varuje obchodníky, kdykoliv do budovy vstoupí daňoví inspektoři, a pravidelní zaměstnanci, jako sám autor, pracují v šedé ekonomice a jejich zaměstnanecká práva jsou denodenně porušována. Kromě toho se ukázalo, že existuje celý obrovský trh obchodníků, kteří neoficiálně prodávají oděvy na Facebooku a Instagramu, čímž způsobují bankrotování regulérních obchodů, protože tito lidé neplatí daně a nehradí žádné náklady, a tak mohou oděvy nabízet za poloviční cenu.

Nebyl jsem tímto odhalením překvapen: pověsti o existenci této ilegální ekonomiky kolovaly už po určitou dobu, a já vím velmi dobře, jak patologický je polský dopravní průmysl (psal jsem o tom polsky na svém blogu ZDE ), takže nevidím důvodu, proč by jiná průmyslová odvětví měla být odlišná. Avšak co mě nikdy nepřestane překvapovat, jsou ty výroky čtenářů: a to ani nemluvím o výhrůžkách, které dostal autor. Pro mě jsou nejsmutnějšími komentáři takovéto výroky:

"Proč o tom vůbec píšete? Všichni jsou spokojení, velkoobchodník vydělává, maloobchodník vydělává, zákazník dostane výrobek levněji, kde je problém?"

"Vymaž to, ty svině! Není ti do prdele vůbec nic do toho, jak si já vydělávám! Ty sráči! Je to moje rozhodnutí, jestli budu platit daně nebo ne. Je to moje volba! Když se ti to nelíbí, otevři si vlastní podnik a dávej těm sviním všechny peníze, které si vyděláš."

Byly tam desítky takovýchto výroků. A to je přesně ten důvod, proč se nemůžeme mít v Polsku dobře. Jak máme budovat společně budoucnost své země, když si podnikatel myslí, že je to výlučně jeho rozhodnutí, zda bude či nebude platit daně...?

Někteří lidé tam na těch fórech psali, že nejsou ochotni platit daně, protože je politikové rozkrádají. I když to nepovažuji za dostatečnou výmluvu, musím říci, že mohou mít pravdu. Ukázalo se (znovu), že si ministři vyplácejí obrovské prémie. Dávají si prémie od 50 000 do 75 000 zlotých od (300 000 do 450 000 Kč na osobu), celkem si ministři vyplatili na osobních prémiích více než 2,1 milionu zlotých (12,6 milionů Kč).

A nezapomínejte, že toto je vláda, která se dostala k moci poté, co byly zveřejněny ilegálně získané nahrávky ze soukromých schůzek předchozí vlády. Tehdy jsem předpovídal, že nic z toho, co bylo v těch nahrávkách řečeno, nemůže stranu Občanská platforma poškodit, a měl jsem pravdu.   Ale nepředpověděl jsem, že budou zdůrazňovat skutečnost, že tehdejší ministr zahraničí Radosław Sikorski zaplatil za večeři vládní úvěrovou kartou a objednal si calamari - a že to bude stačit k tomu, aby to vyvolalo hněv mnoha voličů proti Občanské platformě.

Večeře s chobotnicí Sikorského se stala téměř úplným symbolem údajné zkorumpovanosti předchozí vlády. Takže, ano, tohle se vám tedy, voliči strany Právo a spravedlnost, dokonale povedlo. Právě jsme zaplatili největší množství prémií nejnekompetentnější vládě v polské historii, ale alespoň teď musí Radek Sikorski platit 100 zlatých za večeři calamari ze své vlastní kapsy...

Ale vraťme se ke skandálu firmy S.H. Ptak. Mnoho lidí se ptá, jak je to možné, že tato patologická situace tam existovala dlouhá léta a daňový úřad proti tomu po dlouhá léta nic neudělal. Někteří lidé podezřívají, že vyjde najevo ještě větší korupční skandál, ale já se přikláním k diagnóze, kterou zformuloval bývalý ministr Sienkiewicz v jedné z těch ilegálních nahrávek: "Polský stát existuje jen teoreticky. V praxi vůbec neexistuje, protože funguje jen ve fragmentech, nedokáže pochopit, že by měl stát pracovat koordinovaně, jako celek." Tohle je vidět všude a já vám tady předložím ukázkový příklad přímo ze svého vlastního rodného města, čímž to dokážu.

Jak o tom informovala místní média, v základní škole, do níž jsem chodil, se konala rodičovská schůze. Mnoho rodičů přijelo autem a zaparkovalo jej s naprostou bezohledností vůči ostatním. V důsledku toho byla zablokována příjezdová cesta na autobusové nádraží, které je umístěno přímo před školou, autobusy nemohly projet. Co že udělalo město? Možná vyslalo armádu odtahovacích vozidel a uvolnilo ulici pro autobusy? Anebo alespoň vyslalo armádu městských policistů, kteří špatně parkující řidiče pokutovali? Ne, vůbec ne.

Autobusový dispečer poslal linku č. 119, aby jezdila objížďkou, než rodičovská schůze skončí a špatně zaparkovaná auta odjedou. Dopravní podnik ve Vratislavi konstatuje, že toto se děje pravidelně už léta, a protože v této čtvrti žijí moji rodiče, mohu potvrdit, že se tohle děje u obou škol, které se vyskytují na tomto sídlišti.

Jestliže je stát neschopen vyřešit ani takový jednoduchý problém, kdy skupina lidí parkuje svá auta jako sobečtí idioti, protože je jim úplně jedno, že ztěžují život druhým, jak můžeme očekávat, že by stát vyřešil jakýkoliv složitější problém?

Strana Právo a spravedlnost se dostala k moci na základě příslibu, že věci změní a stát posílí. Ale ve své neohrabanosti se jim jen podařilo vytvořit několik nových fiktivních mechanismů, jako je nový zákon zakazující, aby se v obchodech prodávalo v neděli. Zapomněli, že během dlouhých desetiletí života v teoretickém státě, který byl náhodně rozdělen ostnatým drátem špatně vypracovaných zákonů se Poláci naučili hledat kličky a mezery. A tak si obchodníci i v tomto případě vytvořili řešení: podle nového zákona je sice zakázáno obchodovat v neděli, avšak zákon neurčil, že obchody musejí být v neděli zavřené. Proto se v neděli obchody promění ve "výstaviště zboží" - jakmile si vystavené zboží prohlédnete, na připravené počítačové obrazovce si zboží objednáte na internetu a pak téměř okamžitě si ho vyzvednete ve "výstavní síni", v které se nalézáte. Zákon také neplní svůj cíl, jímž bylo zlepšit kvalitu života pracovníků obchodů. Ty supermarkety, které se rozhodly dodržovat zákaz prodeje v neděli, už oznámily, že budou muset připravit zboží pro své zákazníky na pondělí, takže zaměstnanci budou muset začít pracovat v neděli o půlnoci.  

Ale aspoň dostanou mzdu za přesčasy? No, dostanou, ale...

V důsledku nové reformy zaměstnaneckého zákona se nebude mzda za přesčasy vyplácet zaměstnancům, ale bude uložena na speciálním účtu, který bude ovládat zaměstnavatel. Zaměstnanci by měli tu přesčasovou mzdu možná dostat někdy později, anebo jí může zaměstnavatel využít pro platbu zaměstnancům v době, kdy je malé množství zákazníků a zaměstnanci nebudou pracovat ani během své pravidelné pracovní doby. Jinými slovy, přesčasová práce neposkytne zaměstnanci dodatečný příjem, ale stane se úvěrem, poskytnutým zaměstnavateli.

Ano, ano. Posílení postavení zaměstnanců na pracovním trhu je nyní skoro téměř tak velkým úspěchem jako nedávný vývoj v polské zahraniční politice.

Ale aspoň jedna věc v Polsku zůstává neměnná - nenávist vůči cizincům. Minulý týden zaútočili dva muži na tureckou restauraci v městě Gniezno. Přišli se vzduchovkami a skandovali "Polsko pro Poláky!" Vyhrožovali marockým zaměstnancům restaurace smrtí, pokud neodejdou z Polska. Zaměstnancům restaurace se podařilo utéci a útočníky v restauraci zamknout. Byli to třicátníci, kteří žijí v sousedství.

Jaś Kapela si představuje Polsko jako zemi, kde všichni lidé, ať to jsou Poláci nebo ne, žijí společně v míru. Vím, Jaśi, že jsi snílek, a vím, že nejsi jediný. Doufám, že jednoho dne se to stane. Bohužel to nebude brzo.





0
Vytisknout
10704

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2018